Helene vinder stor pris: Legesyge hjælper naturfag

Helene vinder stor pris: Legesyge hjælper naturfag

Helene Aakilde Lauridsen har modtaget Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris 2023 Øst. Foto: Jesper Ludvigsen

Skolelærer fra Gåsetårnskolen vinder stor naturfagslærer-pris.

Børnene i første klasse skal nok hoppe i en vandpyt, når der er vand skolegården, men på Gåsetårnsskolen i Vordingborg ser biologi- og geografilærer Helene Aakilde Lauridsen gerne, at eleverne i niende klasse gør det samme.

Når eleverne hopper i vandpytter, er det nemlig et udtryk for, at de er nysgerrige og legesyge, og den barnlighed kan Helene Aakilde Lauridsen udnytte i sin undervisning til at gøre eleverne mere interesseret i natur og naturvidenskab.

På sigt er målet at puste til gløderne af børnenes nysgerrighed og holde gang i ilden hele vejen fra første til sidste skoledag.

For sin forbilledlige tilgang til undervisningen af børnene på Gåsetårnskolen modtog Helene Aakilde Lauridsen onsdag eftermiddag Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris 2023 Øst.

– Det er vanvittigt overvældende. Jeg går jo bare på arbejde og laver det, som jeg selv synes er det sjoveste i verden, fortæller den stolte prismodtager.

– Men det er dejligt på den her måde at vide, at det, som betyder noget for mig, også betyder noget for andre, og at andre lægger mærke til, at man går den ekstra meter for at lykkes med at gøre børnene nysgerrige på naturvidenskab, siger Helene Aakilde Lauridsen.

Skoleleder Bjørn Haldur til venstre var med på scenen, da biologilærer Helene Aakilde Lauridsen fik sin pris. Foto: Privatfoto

Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris 2023 er delt i to med en prismodtager vest for Storebælt og en prismodtager øst for Storebælt. Med prisen følger 250.000 kroner, hvoraf 50.000 kroner tilfalder prismodtageren, mens 200.000 tilfalder skolen.

– Vi er glade for at overrække Naturfagslærerprisen til Helene Aakilde Lauridsen for at skabe udvikling og nytænkning i faget biologi samt for hendes store bidrag til udbredelsen af naturvidenskab på Gåsetårnskolen og i resten af kommunen, siger Senior Vice President for Education & Outreach i Novo Nordisk Fonden, Berith Bjørnholm.

Puster til gløderne

Helene Aakilde Lauridsen målsætning er at ruste de unge mennesker til at imødegå de problemer, som samfundet og verden står over for i dag og i fremtiden. Det drejer sig blandt andet om de at finde løsninger på de 17 verdensmål.

For at problemerne skal blive løst, er der behov for naturvidenskabsfolk, og gode naturvidenskabsfolk er af natur nysgerrige på, hvordan verden hænger sammen, lyder budskabet fra prismodtageren.

– Når eleverne starter i skolen, har de stadig den nysgerrighed, som skal til, men det bliver på en eller anden måde trukket ud af dem og rettet til inden udskolingen, lyder det fra Helene Aakilde Lauridsen.

– Min opgave er at puste til gløderne af den nysgerrighed, så passionen for at være undersøgende kommer tilbage. Det gør jeg blandt andet ved at få eleverne til at plante karse i en rævelort, lave insekthoteller eller lave tsunami-projekter i skolens festsal, forklarer hun.

– Min undervisning er meget elevstyret, og jeg prøver så vidt muligt at træde lidt tilbage som lærer og i stedet støtte op om det, som eleverne bliver grebet af, tilføjer hun.

Med prisen fra Novo Nordisk Fonden følger 200.000 kroner til Gåsetårnskolen, og Helene Aakilde Lauridsen har allerede nogle drømme om, hvad de skal gå til. Blandt andet ser hun gerne, at skolen indkøber noget grej til undervisningen i indskolingen og på mellemtrinnet, så eleverne starter i udskolingen fuld af energi på naturfagsundervisningen.