Han vil vinde mesterskab i værtsskab

Foto: Poul Poulsen
Sonni Jakobsen går langt for at blive god til sit fag. Og han tager gerne både skæve arbejdstider og lange arbejdsdage med på dage, hvor han ser mere til kollegerne end til kæresten. Foto: Poul Poulsen
Sonni Jakobsen går langt for at blive god til sit fag. Og han tager gerne både skæve arbejdstider og lange arbejdsdage med på dage, hvor han ser mere til kollegerne end til kæresten. Foto: Poul Poulsen

Det handler ikke blot om at servere maden, når 19-årige Sonni Jakobsen går på arbejde i restaurant Babette i Vordingborg. Det handler om kommunikation – og om at give gæsterne den oplevelse, de ønsker.

Han har ambitioner med sit fag, og op til næste weekend er han optaget af at konkurrere med andre unge om titlen som Danmarks bedste. Det kræver forberedelse i meget andet end af folde servietter på forskellige måder. Han skal også læse sig til historien bag specielle drinks og vide, hvordan retterne er tilberedt, skriver Sjællandske lørdag.

– Jeg har konkurrencegenet, siger han, og det har tidligere ført ham til hæder og en syvendeplads ved Skills-mesterskaberne. Ved DM for tjenerelever blev det til en andenplads.

Fra biler til gæster

Oprindeligt ville den 19-årige være bilsælger, men på en bekendts opfordring skiftede han til tjenerfaget, og det har han ikke fortrudt. Trods arbejdstiderne.

– Der er skæve arbejdstider – og der er også skæve arbejdsdage, som kan trække ud, men det lever jeg fint med, siger Sonni Jakobsen, der betragter Babette som sit andet hjem.

– Jeg ser nok mere til kollegerne end til kæresten, siger han med et skævt smil.

– Nogen synes, der er hårdt at arbejde her, men det skyldes, at her stilles krav. Hvis noget ikke er i orden, så får man det at vide lige med det samme af Henrik. Det er ikke sjovt, men det skal til, mener Sonni Jakobsen.

Henrik er Henrik Pedersen, vært på Babette og i den funktion vinder af adskillige priser.

Skills 2018 foregår i Herning med de indledende runder torsdag og fredag. Disciplinerne går fra mixologi, det vil sige drinks-tilberedning, over borddækning og udskæring af frugt til dessert til den vigtige kommunikation underserveringen.

På klokkeslæt

Det hele foregår på tid – og de enkelte serveringer skal foregå på præcise klokkeslæt, så maden serveres, når den er klar i køkkenet.

– Jeg skal have føling med gæsterne. Nogen vil gerne vide en masse om maden og vinene. Andre er tilfredse med det helt grundlæggende i retten. Nogen vil gerne sidde for sig selv og snakke. Ved andre skal man gå ind i selskabet, siger tjenereleven, der lægger vægt på, at han uddannelsesmæssigt er havnet på de rette hylder, både hos Henrik Pedersen på Babette og på ZBC i Slagelse.

Men på længere sigt skal han videre.

– Inden jeg er 32, skal jeg have prøvet at være restaurantchef på en tostjernet Michelin-restaurant. Dem er der kun to af i Danmark – men jeg vil også gerne prøve både Frankrig og England.