Gul kæmpe til tunge broløft

De store fabriksbygninger på erhvervshavnen virker nærmest mikroskopiske i forhold til den enorme kran, der ligger til ved erhvervshavnen.

Foto: Lars Christensen

En omkring 70 meter høj kran tårner sig i disse dage op ved erhvervshavnen på Masnedø. Toppen af den kan tydeligt ses på lang afstand, og det har fået flere læsere til at spørge om, hvad den skal bruges til.

Det er entreprenøren SBJV, der har hentet den høje flydekran til Vordingborg for at optimere byggeriet af den nye Storstrømsbro. Kranen hedder Hebo Lift 9 og kommer fra Holland. Den kan løfte elementer på op til 800 tons, hvilket er en del mere end den nuværende kran på projektet. Med den nye kran kan entreprenøren sejle større bropilleelementer ud til fundamenterne i Storstrømmen ad gangen og på den måde spare en del af det støbearbejde, som ellers skulle være sket på vandet.

Halvdelen af de 40 fundamenter til bropiller er nu sat på havbunden i Storstrømmen og de skal alle bygges op i højden, hvorefter der bliver løftet en brodrager op på dem, hvor trafikken til sin tid skal køre på.

Den gule kran ankom til Vordingborg Havn for et par dage siden og skal i de kommende uger gøres klar til at komme i aktion på projektet.