Glaskunsten får museum i Præstø

Foto: Kristian Buchmann, Poul Poulsen
Glas
  Børnene på billedet er:
  Frida Hye-Knudsen og Asger Thorn-Petersen
Glas Børnene på billedet er: Frida Hye-Knudsen og Asger Thorn-Petersen

Den lille købstad Præstø står til at få en turistattraktion af dimensioner. Fonden Realdania skyder 10 millioner kroner i projektet for et glasmuseum, som vil være det eneste af sin art i Europa.

Kunsthal Glas er navnet på projektet, der skal vise værker i planglas. Der bliver altså ikke tale om et glaspusteri, som det blandt andet kendes fra et populært museum i Ebeltoft, men om små og ikke mindst store kunstværker fremstillet i glas.

– Vi bygger tårne i glas i op til 18 meters højde, fortæller glarmester Per Hebsgaard, hvis værker, fremstillet i samarbejde med kunstnere, bliver hovedstammen i det kommende museum, der skal placeres i gamle støberihaller i købstadens centrum.

Per Hebsgaard betragter sig selv som håndværkeren bag værkerne, der idemæssigt udspringer fra anerkendte kunstnere. Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard er nogle af de gamle kendinge, han har arbejdet sammen med, men også unge kunstnere strømmer til hans værksted, der ligger uden for Præstø.

Per Hebsgaard har doneret ti værker til udstillingen og udlåner samtidig 90 andre, og han er meget glad for anerkendelsen, der ligger i bevillingen fra Realdania.

– Det kommer på et godt tidspunkt for mig – selv om jeg hævder at ville blive ved, til jeg er 93 år, siger den 66-årige glarmester, som er håndværkeren bag en meget stor del af de nyere glasværker, der pryder kirker og offentlige bygninger i Danmark.

Læs mere i Sjællandske lørdag