Vordingborg Kommune: Det er svært at finde nogen, der finder koblingen mellem afskaffelsen af store bededag, forsvarsudgifterne og krigen i Ukraine helt logisk. Heller ikke lokalt.
Borgmester Mikael Smed (S) anerkender, at en regering er nødt til at finde løsninger, og han har ikke andre idéer til at finde pengene.
– Men jeg synes, man glemmer lidt, at arbejde er noget, man forhandler. Det er ikke sikkert, at man kunne have komme til enighed, men man burde have talt med arbejdsmarkedets parter og folkekirken om det inden beslutningen. Processen kunne have været mere inddragende, mener borgmesteren, der foreslår, at 2. pinsedag kunne have været valgt i stedet.
Lokalt er han nysgerrig efter, hvad det vil koste at have flere mennesker på arbejde store bededag.
– Bliver vi kompenseret i kommunerne? Det regnestykke har jeg ikke set endnu, siger han.

Mærkelig blanding
Det ved Michael Seiding Larsen (V), som gerne vil være borgmester i stedet for borgmesteren, heller ikke. Og et langt stykke af vejen er de to enige.
– Min første reaktion var, at det er noget mærkeligt noget. Det lyder som en mærkelig sammenblanding, og det er et sjovt argument at bruge. At afskaffelsen af store bededag drejer sig om krig er en overfortolkning.
– Men måske er det en o.k. løsning. Det er en meget lille promille, man beder folk om. I bund og grund er beslutningen taget, om vi vil det eller ej, mener Michael Seiding Larsen.
Vred fagbevægelse
Hos den lokale fagbevægelse er de anderledes klare i spyttet. Vreden er stor, og støtten til såvel demonstrationer er markant.
Næstformand i 3F Sydsjælland Thomas A. Hansen var selv til demonstration på Christiansborg Slotsplads mandag. Men hverken han eller FOA Storstrøms formand Morten Nielsen er orienteret om, hvorvidt der kommer til at ske mere, udover at underskriftsindsamlingen fortsætter.
Men demonstrationen mandag var også organiseret af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Formand for FH Storstrøm Anders Ellegaard deltog tirsdag i et møde, hvor de skulle afgøre, hvad der skal ske fremadrettet.
– Vi aftalte at se tiden an. Vi håber på, at regeringen har hørt de 50.000 mennesker, der var til demonstration mandag. Men fredag skal alle 17 sektionsformænd have et telefonmøde med FHs ledelse, og så kan det være, der sker bliver aftalt noget nyt, oplyser Anders Ellegaard.
Underskriftsindsamlingen bevar store bededag har torsdag eftermiddag nået 467.624.