De var ikke færdige med Lolles Gaard

Skærtorsdag genåbner restaurant Lolles Gaard på Nyord – med to i spidsen, som er godt kendt med stedet.

Vender tilbage efter 11 år

Anja Hansen, til venstre, og Galina Goridko åbner først skærtorsdag, men indtil da bliver der sørget godt for håndværkerne, der hjælper med at gøre klar. Foto: Lene C. Egeberg

Det er 11 år siden, at Anja Hansen og Galina Goridko sidst slog deres folder på restaurant Lolles Gaard på Nyord, men skærtorsdag den 6. april er de to tilbage i vante rammer.

Fra 2009 til 2012 var det nemlig Anja Hansen, der drev restauranten med Galina Goridko som ansat. Nu er de to til gengæld jævnbyrdige partnere i foretagendet, som kun blev kørt sporadisk under en anden forpagter sidste år, indtil Anja Hansen sidst på sæsonen rykkede ind med nogle få åbningsdage som “pop-up” restaurant.

Det var det, der gav hende mod på mere – men ikke alene.

– Sidste år kunne jeg mærke, at det gik bare ikke at være alene om det. Jeg har også hele tiden haft Galina i tankerne på grund af den tidligere tilknytning, hun har til det, siger Anja Hansen.

I 2012 sagde hun farvel til Lolles Gaard, da hun blev gravid, og seks måneder senere overgik samme skæbne Galina Goridko. I årene siden har de to altså haft rigeligt at se til med familie og job, men restauranten på Nyord blev aldrig glemt.

– Jeg var ikke færdig med Lolles Gaard dengang, og jeg har levet med tanken om det i alle årene efter, siger Anja Hansen, der ikke havde svært ved at lokke Galina Goridko med tilbage.

– Jeg tror 100 procent på Anja. Hun er en del af min familie, siger hun.

Op til åbningen har de to travlt med at bringe restauranten tilbage til det gammelkendte, hyggelige kromiljø, som det altid har været kendt for, bortset fra sidste år, hvor mere moderne tider kortvarigt rykkede ind.

Det betyder blandt andet, at gammelt møblement er blevet fundet frem på lageret og sat tilbage på plads, der er hængt platter op under loftet, og så er noget helt centralt – kaffekanderne – kommet tilbage i vindueskarmene.

Det er sket med hjælp udefra, for selvom der i 2009 ifølge Anja Hansen var 112 kander, så havde tidens slid og hændelige uheld i 2022 bragt tallet ned til 20. Men nu står de igen i stort tal rundt omkring i spisestuen:

– 30 af dem er doneret af en 80-årig dame, Margrethe Bækdal Jørgensen, som har samlet på kaffekander i 60 år og havde en samling på over 300, fortæller Galina Goridko.

Den ældre dame havde hørt, at der var mangel på kander på Lolles Gaard – men det er der så ikke længere, og så alligevel.

– Man kan jo altid bruge flere, siger Anja Hansen.

Når hun og Galina Goridko åbner til påsken, bliver det med fuldt dræn på resten af sommeren, hvor der dagligt er åbent fra klokken 12 til 21. Maden bliver gode, klassiske retter til både frokost og aften, dog tilpasset, at gæsternes forventninger og ønsker hele tiden udvikler sig. Derfor vil man nu eksempelvis kunne finde vegetariske retter på menuen, ligesom der også vil være en frokostburger at få.

Anja Hansen, til venstre, og Galina Goridko åbner først skærtorsdag, men indtil da bliver der sørget godt for håndværkerne, der hjælper med at gøre klar. Foto: Lene C. Egeberg