City manager får ideer fra Amsterdam

Foto: J.C. Borre Larsen
De handelsdrivende i Amsterdam fokuserer ifølge City manager Sacha Keller på at give kunderne en oplevelse. Foto: J.C. Borre Larsen
De handelsdrivende i Amsterdam fokuserer ifølge City manager Sacha Keller på at give kunderne en oplevelse. Foto: J.C. Borre Larsen

Sacha Keller, City manager i Vordingborg Bycentrum, den lokale handelsforening, har for nylig været på studietur i Amsterdam med en række city-chefer fra andre byer.

Formålet var at kigge på forretninger i den hollandske storby.

Den danske delegation besøgte blandt andet et hyggeligt område med ni shoppinggader ved kanalerne. Her ligger udelukkende små butikker, der ikke må rive væggene ned, så store kæder og virksomheder kan flytte ind.

– Butikkerne lever selvfølgelig godt af de mange turister, men de frygter ikke for alvor nethandlen. De tilbyder lokalproducerede varer, såsom oste og hjemmestrikkede huer og halstørklæder, fortæller Sacha Keller. er

Hun noterede sig, at forretningerne både indenfor og i vinduerne ikke var smækfyldte med varer.

– Det er enkelt og overskueligt med eksempelvis få T-shirts eller et lille udvalg af sko. Hvis varerne er bæredygtige, gør de opmærksom på det i vinduerne, siger Sacha Keller.

Hun beretter også om en yoga-butik, som sælger udstyr, men som ruller tøjstativerne væk til yogakurser.

– Det er med til at få folk i gaden, siger Sacha Keller og referer til en hollandsk detail-ekspert ved navn Hans Van Den Hout, som hun mødte i Amsterdam.

– Han sagde: Vi sælger ikke produkter, men oplevelser, som folk ikke kan få på nettet.

Det er Sacha Kellers håb, at hun kan inspirere de handlende i Vordingborg til at se nye muligheder.

– Kunne man forestille sig, at Intersport, der har et stort lokale, køre stativerne til side og bruge det til yoga eller aerobic. Det er to aktiviteter, som ikke kræver de store redskaber.

Ifølge Sacha Keller kunne butikker også holde døgnåbent med selvbetjening eller skrue op for hyggen, når par handler i byen.

– Manden kan få en kop kaffe, hvis konen har brug for en time til at kigge på tøj. Gør det hyggeligt og lækkert, så begge får en oplevelse i butikken.