Biskop på banen i strid om salg af historisk præstegård

Konflikt: Vrede naboer vil ikke finde sig i, at pastorat sætter embedsbolig til salg.

Der var noget ravruskende galt, da et snævret flertal i Langebæk Pastorat tidligere i år stemte for at sætte Langebæk Præstegård til salg i stedet for at tage hul på en større renovering af den historiske embedsbolig fra 1884. Det mener en lille gruppe af naboer. De har derfor sendt en klage til biskop Ulla Thorbjørn Hansen i Roskilde Stift for at få bremset salget.

– Beslutningen er ikke blevet taget på et lødigt grundlad, lyder det fra gruppens talsmand, Diddi Flor.

Hun har flere kritikpunkter. Et af dem er et tidligere referat, hvor menighedsrådene i Kalvehave og Stensby havde besluttet, at præstegården skulle renoveres. Men efterfølgende er Mern/Øster Egesborg blevet en del af pastoratet, og her stemte medlemmerne sammen med repræsentanter fra Stensby Menighedsråd – bortset fra en enkelt – for at sælge præstegården.

– Før Mern/Øster Egesborg kom med, var der enighed om at renovere præstegården. Nu får Mern/Øster Egesborg pludselig lov til at stemme, og der bliver taget en ny beslutning. Kalvehave Menighedsråd er blevet kørt af banen, siger Didde Flor.

Hun oplyser, at biskoppen lovet et snarligt svar. Sjællandske har talt med formændene for Stensby og Mern/Øster Egesborg Menighedsråd, men de ønsker ikke at kommentere klagen.

Den historiske præstegård i Langebæk fra 1884 er omdrejningspunktet for et slagsmål mellem lokale borgere og pastoratet. Embedsboligen er på 238 kvadratmeter fordelt på to plan og på 11 værelser. Prisen er 4.995.000 kroner. Foto: J.C. Borre Larsen Foto: Jens-Christian Borre Larsen