Fredag 24. februar har Dagli’Brugsen i Kalvehave sidste åbningsdag, men står det til lokale ildsjæle, så skal en købmand allerede til sommer kunne slå dørene op i brugsens lokaler.
Sådan lyder meldingen i hvert fald efter weekendens borgermøde, hvor godt 200 personer deltog. Her meldte 10 personer sig til at arbejde videre med at skabe Kalvehave Butikshus ApS. Håbet er, at man kan få finansieringen på plads i løbet af de kommende måneder. Til marts håber man på at kunne holde en stiftende generalforsamling for det nye anpartsselskab, der skal købe den tidligere brugs. I løbet af april-maj vil man så renovere og modernisere butikken, så den står klar til, at man indgår en aftale med en selvstændig købmand. Hvis alt går vel, så vil man i juni kunne slå dørene op for Min Købmand Kalvehave.
– Det er en ambitiøs plan, og det er plan, der kræver af mange af jer gør en aktiv indsats, fortalte Henrik Pedersen ved borgermødet i lørdags. Han er projektchef hos Dagrofa, der blandt andet står bag kæderne Min Købmand, Spar og Meny.
Købmandskæden vil hjælpe de lokale på veje, men langt størstedelen af arbejdet vil kræve opbakning fra de lokale. Foruden de 10, der nu har meldt sig til arbejdsgruppen, bliver der også brug for hjælp til alt fra rengøring til maling og istandsættelse.
– Alle kompetencer skal bringes i spil, lød det fra Henrik Pedersen.
Selvstændigheden afgørende
I første omgang er fokus at få indsamlet nok penge til at kunne købe den gamle brugs. Ved borgermødet blev der spurgt ind til, om købmanden ikke kunne indrettes et andet sted i byen, for eksempel i rundkørslen ved Mønsbroen, men den idé blev hurtigt affejet af arbejdsgruppen. Der er ingen egnede lokaler, der er ledige, og målet er at få en købmand op at stå hurtigst muligt, så det er ikke realistisk at gå i gang med at bygge en helt ny butik et andet sted i byen, lød argumentet.
Fra forsamlingen lød der blandt andet et spørgsmål til, hvordan Min Købmand skulle kunne klare sig bedre i Kalvehave, når Coop ikke har kunnet få Dagli’Brugsen til at løbe rundt.

Her pegede Henrik Pedersen på, at der er store fordele i at være en selvstændig købmand, der har meget frie rammer til selv at sammensætte sit vareudbud.
Dagrofa kommer med 1400 basisvarer, som man skal have i butikken, men ellers kan købmanden selv sammensætte udvalget ud fra Dagrofas samlede varelager med 24.000 varenumre. Der er også mulighed for at tilføje varer fra lokale avlere og producenter.
Desuden har købmanden end række fordele i forhold til discountbutikkerne, der sjældent har ekstra service ved siden af handlen.
– En købmand kan også være byens apotek, blomsterforretning, bager, fiskehandler, renseri, ostemand, grillbar, isenkræmmer, posthus og festarrangør, lød det blandt andet.
Gule priser lokker
En af kritikpunkterne af den eksisterende Dagli’Brugs har været, at man ikke har kunnet hamle op med discountbutikkernes priser. Samme problem burde der ikke være med Min Købmand, lyder vurderingen. Blandt andet er kæden kendt for sine gule priser, hvor man sikrer fast lav pris på mere end 200 varer, der ikke kan fås billigere andre steder.
– Det kan godt være, at vi er lidt dyrere på nogle varer, men sammenligner man over en hel måned eller et halvt år, så tror jeg ikke, at der er den store forskel, lød det fra Henrik Pedersen, der også understregede vigtigheden i, at de lokale fremadrettet prioriterer at handle lokalt.
– En af de største risikoer i projektet er, at der alene er fokus på køb af anparter og ikke handel i butikken, advarede han og tilføjede, at man bør bruge butikken aktivt som byens daglige samlingspunkt.
Vil man købe anparter i den nye købmand, så kan man hente blanketterne i brugsen og i Facebook-gruppen “Dagligvarebutik i Kalvehave“.