Elever rustes til fremtidens arbejdsliv med læren om teknologi

Skole: Ved at lære om moderne teknologier får Vallensbæks unge et forspring, når de skal ud på arbejdsmarkedet, mener leder i lokal virksomhed, som bakkes op af rapporter.

Skoleelever rustes til arbejdslivet med teknologisk læren

Til den seneste Hackathon vandt Vallensbæk Skoles 9. b “bedste præsentation” for deres alternative fest-drink “Congo-Bajer”.

Foto: Christian Ambæk

Vallensbæk: I Vallensbæk har man en ambition om at ruste børn og unge til fremtidens samfund.

På skolerne i kommunen lærer eleverne derfor at problemløse og tænke kreativt omkring samfunds- og sundhedsmæssige udfordringer ved at have diverse teknologier i hånden.

Netop de egenskaber er i høj kurs i fremtiden, udtaler leder fra en lokal virksomhed, der er en del af skole-virksomhedssamarbejdet ’Hackaton’, i en pressemeddelelse.

Birgitte Strøyer, som arbejder som Market Access Lead i Vallensbæks afdeling af Takeda, en multinational japanske medicinalvirksomhed, er begejstret for den måde, man arbejder med teknologi i kommunen.

– Der er en nytænkning i den måde undervisningen er sat sammen på her i Vallensbæk, som jeg ikke har set andre steder. Det giver de unge rigtig meget, når de under Hackaton arbejder med en så virkelighedsnær og sundhedsmæssig problemstilling som rygning og overvægt. Det bør der være meget mere af på skoleskemaet, siger Birgitte Strøyer.

Hackathon på Vallensbæk Skole 2022: Årets dommerpanel bestående af de lokale virksomheder Tekeda, Wet Wipe, Matrix og Capgemini samt borgmester Henrik Rasmussen. Foto: Christian Ambæk

Praktisk problemløsning

Hackaton er en innovationskonkurrence, hvor eleverne fra 9. klasse i løbet af en uge arbejder med at skabe et produkt som løsning på en aktuel sundhedsmæssig udfordring i samfundet.

I løbet af ugen finder eleverne selv en relevant problemstilling inden for sundhedsrammen, hvorefter de idéudvikler, søger litteratur og efterfølgende skaber deres eget produkt. Elevernes produkt præsenteres for repræsentanter fra lokale virksomheder ved brug af det moderne redskab ’augmented reality’, som er et digitalt værktøj, hvor man gennem skærmen kan tilføje et ekstra lag oven på den virkelighed, vi ser med det blotte øje.

– Et rigtig godt redskab til praktisk problemløsning i skolerne. Redskabet er genialt til at illustrere en abstrakt idé, siger Christoffer Dithmer, som er vejleder under projektforløbet.

Fordel på arbejdsmarkedet

Ifølge bl.a. Naturvidenskabernes Hus, der er et non-profit videnscenter, der bygger bro mellem skoler og virksomheder, kan teknologi i forbindelse med praktisk problemløsning være med til at styrke elevernes kompetencer inden for idéudvikling og teknologiforståelse. Og det er noget, som kan give de unge en fordel, når de træder ind på arbejdsmarkedet.

Derudover er samarbejdet på tværs af virksomhed og skole også med til at klæde de unge på til et komplekst og foranderligt arbejdsmarked, ifølge en rapport fra Region Hovedstaden. Et samarbejde på tværs som, mener Birgitte Strøyer, kan give meningsfulde oplevelser, da det kan give et større indblik i forskellige måder at se verden på.

– Vi kan lære meget af hinanden. Eleverne får nogle brugbare redskaber i forhold til at få idéer ført ud i livet og omdanne teori til praksis. Det er vigtige kompetencer, som gør eleverne klar til arbejdslivet. Og som virksomhed får vi en indsigt i, hvordan de unge tænker, som er vigtigt viden for os. Og så er de unge jo fremtidens arbejdskraft, siger Birgitte Strøyer.

cham