Digital kunst på vej(bro)

Vallensbæk: Et nyt, digitalt kunstprojekt er på vej i Vallensbæk. Det er cykel- og gangbroen over Søndre Ringvej, der skal udstyres med digital kunst, som man for eksempel kan se detpå en motorvejsbro ved Nyborg. Det blev vedtaget på det seneste kommunalbestyrelses møde, hvor kun Venstre stemte imod.

Hvordan projektet præcis kommer til at se ud er endnu ikke på plads. I første omgang skal en styregruppe udpeges, og de skal så udvælge en kunstner.

Projektet er budgetteret til 2 millioner kroner. Af dem kommer 1,5 millioner kroner fra Statens Kunstfond, mens kommunen selv skal betale 25 procent. Det bliver dog gennem den nedlagte Niels Peter Lynges Fond, hvor fondens bestyrelse har besluttet, at fondens restkapital på 0,5 millioner kroner kan anvendes til dette formål. Dermed bliver det en gratis omgang for selve Vallensbæk Kommune.

15.000 kroner årligt

Socialdemokraterne glæder sig over, at Statens Kunstfond vil lægge midler i Vallensbæk til lyskunst på en af kommunens broer.

– At vi så oven i købet kan bruge midlerne fra den nedlagte Lynges Fond til projektet og dermed tage ordentlig afsked med fondsmidlerne gør kun glæden større, siger Søren Wiborg (S).

Dansk Folkeparti tager nu ikke imod gaven fra Statens Kunstfond uden forbehold.

– Nu er det jo ikke altid, at det er gratis at modtage en gave. Jeg kan huske noget med en opera i København, hvor man lige havde glemt at tage højde for, hvor meget det koster at drive en sådan opera – og derfor har Dansk Folkeparti også været meget optaget af, at hvis vi skal sige ja til at modtage denne gave, så må det ikke koste en bondegård at drive det digitale kunstværk, siger Kenneth Kristensen Berth (DF).

Derfor var forudsætningen for DF's stemmer, at drift af det digitale kunstværk maksimalt må koste 15.000 kroner årligt.

– Det er jo et helt andet beløb end de 743.000 kroner, som alle partier med undtagelse af Dansk Folkeparti har valgt at poste i den digitale kunsthal næste år, siger han.

Og det initiativ roser ­Søren Wiborg.

– Der skal herfra lyde ros til DF for at have fokus på driften, så der er sat et maksimum­beløb på de årlige udgifter. Ikke sådan at forstå, at udgifterne bare var løbet løbsk, men det er fint at have et pejlepunkt, som ikke må overskrides, siger han.

Fjerner ­foreningsstøtte

Venstres Niels Jørgensen er dog langt fra henrykt over gaven og stemte også imod projektet. For det første, mener han, at det er meget uklart, hvad projektet i det hele taget går ud på.

– Det eneste lidt konkrete materiale er et foto af en motorvejsbro med nogle farvestrålende striber på vejbanen og op ad nogle bropiller, siger han.

Derudover stiller han spørgsmålstegn ved, at det resterende kapital i Niels Peter Lynges Fond skal bruges i et hug, som kommunens bidrag til et nyt digitalt kunstprojekt på en gangbro, i stedet for at give kommunens foreninger mulighed for at søge støtte over en længere årrække.

– Som argument siger partierne, der stemmer for at bruge pengene, at det jo ikke koster kommunen noget. Det er jeg jo så ikke enig i, for vi fjerner en mulighed for at støtte andre mere trængende og værdige formål, siger Niels Jørgensen.

SBJ