Yellen vil have massiv coronahjælp for at få USA ud af krise

Hvis USA ikke sætter tilpas stort ind med coronahjælpepakke, kan det forlænge krisen, advarer Janet Yellen.

Den demokratiske senator Dianne Feinstein (t.v.) lytter til Janet Yellen, der er den kommende præsident Joe Bidens nominerede til posten som USA's finansminister, under tirsdagens høring i Senatets finansudvalg, der foregik via en videoforbindelse. Yellen skal godkendes ved en afstemning i Senatet, inden hun kan tiltræde.
Den demokratiske senator Dianne Feinstein (t.v.) lytter til Janet Yellen, der er den kommende præsident Joe Bidens nominerede til posten som USA's finansminister, under tirsdagens høring i Senatets finansudvalg, der foregik via en videoforbindelse. Yellen skal godkendes ved en afstemning i Senatet, inden hun kan tiltræde.

FAKTA: Yellen kan blive USA's første kvindelige finansminister

Janet Yellen er nomineret til posten som USA's næste finansminister. Hun er i høring i Senatet tirsdag.

Bliv klogere på hende her:

* Født 13. august 1946 i New York City.

* Hvis nomineringen af Yellen bliver godkendt, bliver hun USA's første kvindelige finansminister.

* Var chef for den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, fra 2014 til 2018. Var næstkommanderende i banken fra 2010 til 2014. Yderligere har hun siddet i bestyrelsen fra 1994 til 1997 og igen fra 2010 til 2018.

* Har en doktorgrad i økonomi fra Yale University fra 1971. Har undervist ved Harvard, Berkeley og London School of Economics.

* Er gift med George Akerlof, der modtog Nobelprisen i økonomi i 2001. Parret har en søn, Robert Akerlof, der har en doktorgrad i økonomi fra Harvard.

Kilder: NTB, dpa.

USA har brug for yderligere en stor hjælpepakke, der skal bringe landet gennem de sidste måneder af coronapandemien.

Det mener Janet Yellen, som er kommende præsident Joe Bidens bud på USA's næste finansminister.

– Det smarteste, vi kan gøre, er at sætte massivt ind, siger Yellen under en høring i Senatets finansudvalg tirsdag.

Hun advarer om, at hvis man ikke sætter ind med en tilpas stor støtte, kan det forlænge krisen.

Biden har foreslået en hjælpepakke på 1900 milliarder dollar, der skal være med til at genrejse USA's økonomi for at sikre "mere velstand til flere mennesker" og kunne konkurrere internationalt.

Den kommende regering vil øge den kontante støtte til de amerikanere, der er ramt af krisen. Det gælder især kvinder og mindretal, der "kæmper" for at holde sig oven vande i krisen, siger Yellen.

På et spørgsmål om, hvor man vil få mest for pengene i forbindelse med en ny hjælpepakke, lød svaret fra Yellen, at hun ser mest værdi i at forlænge den forhøjede arbejdsløshedsunderstøttelse og støtte til mad.

Tirsdag nævner hun også store offentlige investeringer så som udvidelse af infrastrukturen som noget, der også kan være med til at sætte økonomien i gang.

Der skal også investeres yderligere i forskning, træning og udvikling af USA's arbejdsstyrke.

Yellen, der er tidligere chef for USA's forbundsbank, Federal Reserve, mener, at fordelene ved den store hjælpepakke klart overgår ulemperne.

Hun og Biden foreslår at afsætte 415 milliarder dollar til at styrke USA's indsats mod viruspandemien og udrulle vacciner mod covid-19.

Desuden skal der afsættes cirka 440 milliarder dollar til mindre erhvervsvirksomheder og lokalsamfund, der er særlig hårdt ramt af krisen.

Dertil kommer næsten 1000 milliarder dollar i direkte hjælp til borgere. Mange amerikanere vil ifølge forslaget modtage en check på 1400 dollar.

Beløbet skal lægges oveni den check på 600 dollar, som er med i en coronakrisepakke, der blev vedtaget i Kongressen i december.

Den store hjælpepakke, som Biden og hans kommende ministre lægger op til, vil få gælden til at vokse yderligere.

USA's statsgæld er i løbet af de seneste fire år vokset med 7000 milliarder dollar og er nu på i alt 21.600 milliarder dollar, skriver Wall Street Journal.

– Hverken den kommende præsident eller jeg foreslår denne hjælpepakke uden at have blik for landets gældsbyrde. Men lige nu, hvor renterne er historisk lave, er det klogeste, vi kan gøre, at tænke stort, lyder Yellens ord.

Tirsdagens høring i finansudvalget er et skridt i retning af godkendelsen af Yellen som finansminister. Senatet skal godkende hende ved en afstemning.

Hvis Senatet godkender Janet Yellen som finansminister, afløser hun Steven Mnuchin, der træder tilbage onsdag.