USA hævder at have ramt markant IS-leder i Somalia

En af Islamisk Stats ledende figurer i Somalia er blevet dræbt i ildkamp mod amerikanske soldater, siger USA.

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, kunne torsdag oplyse, at USA dagen forinden havde dræbt en højtstående leder fra Islamisk Stat.

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, kunne torsdag oplyse, at USA dagen forinden havde dræbt en højtstående leder fra Islamisk Stat.

USA fik onsdag ram på en af den militante bevægelse Islamisk Stats (IS) markante ledere på det afrikanske kontinent, Bilal al-Sudani.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, i en skriftlig udtalelse.

Al-Sudani blev ifølge udtalelsen dræbt i en ildkamp mellem ham og hans soldater på den ene side og amerikanske styrker på den anden i en grotte i det nordlige Somalia.

– 25. januar, på ordre fra præsidenten (Joe Biden, red.), udførte den amerikanske hær en angrebsaktion i det nordlige Somalia, som resulterede i, at en række medlemmer af IS, heriblandt Bilal al-Sudani, døde, skriver Pentagon.

Det står umiddelbart ikke klart, hvor mange amerikanske soldater der var involveret i aktionen, men samtlige kom ud med livet i behold, tilføjes det.

Ifølge amerikanske embedsmænd var målet at tage al-Sudani til fange – ikke at dræbe ham.

Nyhedsbureauet Reuters har talt med flere embedsmænd, men ingen ville umiddelbart oplyse, hvilken direkte trussel al-Sudani udgjorde for USA.

– Al-Sudani var ansvarlig for at pleje IS' voksende tilstedeværelse i Afrika og for at finansiere gruppens operationer over hele verden, heriblandt i Afghanistan, fremgår det imidlertid af udtalelsen fra Pentagon.

Fra hans base i de nordsomaliske bjerge sørgede han for og koordinerede finansiering til flere forskellige afdelinger af IS.

Det gjaldt grupperinger i Afrika, men også Islamisk Stat Khorasan, som opererer i Afghanistan.

Før han blev en del af IS, stod al-Sudani blandt andet for at rekruttere og træne soldater for den militante islamistiske bevægelse al-Shabaab, som opererer i Somalia.

Aktionen med at tage ham til fange havde været i støbeskeen i månedsvis, oplyser Pentagon. Der var sågar etableret et øve-terræn, som skulle efterligne og forberede de amerikanske soldater på det terræn, som de skulle fange al-Sudani i.

Efter flere øvelser og indsamling af efterretninger gav Biden tidligere på ugen det grønne lys til, at al-Sudani kunne tages til fange.

– En tilsigtet tilfangetagelse blev i sidste ende besluttet som den bedste mulighed for at kunne optimere efterretningsværdien af aktionen og for at forbedre præcisionen i det udfordrende terræn, skriver Pentagon.

IS-gruppens modstand gjorde dog, at det ikke var muligt at tage al-Sudani til fange i live.

/ritzau/AFP