Uofficiel måling giver klar sejr til Morales’ efterfølger

Den socialistiske kandidat Luis Arce står til mere end 50 procent af stemmerne ved søndagens valg i Bolivia.

Den socialistiske præsidentkandidat Luis Arce ser ud til at have sejret ved søndagens valg i Bolivia.
Den socialistiske præsidentkandidat Luis Arce ser ud til at have sejret ved søndagens valg i Bolivia.

En uofficiel optælling viser klar sejr til Bolivias socialistiske kandidat Luis Arce efter søndagens præsidentvalg. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Målingen fra Ciesmori, der er blevet frigivet af den bolivianske tv-station Unitel, viser, at Arce står til 52,4 procent af stemmerne, mens hans modstander Carlos Mesa står til 31,5 procent af stemmerne.

Dermed ser det ud til, at kandidaterne ikke skal ud i en anden valgrunde.

Det skal kandidaterne kun, hvis den ene ikke sikrer sig 50 procent af stemmerne eller 40 procent med en føring på ti procentpoint til den nærmeste modstander.

Analytikere peger dog på, at der kan være en markant statistisk usikkerhed ved de første målinger og opfordrer derfor til at tage dem med forsigtighed, indtil de officielle resultater kommer. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Luis Arce siger ifølge nyhedsbureauet AFP om de første uofficielle målinger, at "Bolivia har genvundet demokratiet".

Luis Arce repræsenterer den tidligere præsident Evo Morales' parti, MAS (Bevægelsen for Socialisme).

Morales måtte træde af som præsident på militærets opfordring efter et kaotisk præsidentvalg sidste år, hvor Morales blev beskyldt for valgsvindel.

Herefter tog den højreorienterede senator Jeanine Áñez over som midlertidig præsident. Áñez stillede ikke op ved valget.

Morales har siden levet i eksil i Argentina. Morales sagde i slutningen af september, at han vil vende tilbage til Bolivia "dagen efter", hvis Arce vinder valget.

Stemmeoptællingen i Bolivia ventes at tage flere dage.