Ukrainsk reporter og ven af Putin-kritiker dræbt af bombe

En journalist, som var ven af den russiske oppositionsleder Nemtsov, blev dræbt af bilbombe i Ukraine.

Journalisten Pavel Sjeremet kørte til arbejde på onlinemediet Ukrajinska Pravda i sin redaktørs bil, da en bombe onsdag morgen gik af. Sheremet døde.
Journalisten Pavel Sjeremet kørte til arbejde på onlinemediet Ukrajinska Pravda i sin redaktørs bil, da en bombe onsdag morgen gik af. Sheremet døde.

Pavel Sjeremet, en prisvindende journalist i Ukraine, blev onsdag morgen dræbt af en bilbombe midt i hovedstaden, Kijev. Grundlæggeren af hans medie blev bortført og fundet halshugget i år 2000.

Sjeremet er født i Hviderusland og var højlydt kritiker af styret i sit hjemland. Desuden var han ven af den russiske oppositionsleder Boris Nemtsov, der blev dræbt nær Kreml i februar 2015.

Pavel Sjeremet kørte onsdag morgen til arbejde på onlinemediet Ukrajinska Pravda i sin redaktørs bil, da en bombe gik af.

Det står ikke klart, om bilbomben, der tog livet af Sjeremet, blev detoneret af en timer, eller om den var fjernstyret.

Drabet har sendt chok igennem Kijev, som i 2014 var scene for en krigslignende opstand mod daværende præsident Viktor Janukovitj og hans prorussiske styre. Præsidenten tog flugten til Rusland.

Ukraine vendte sig igen mod Europa, og et nyt styre med præsident Petro Porosjenko i spidsen vendte Rusland ryggen.

– Jeg vil ikke udelukke, at det kyniske drab på Ukrajinska Pravdas journalist Pavel Sjeremet kan bruges til at destabilisere den politiske situation i Ukraine, siger Anton Gerasjtjenko, som er både parlamentariker og rådgiver for indenrigsministeriet.

Han siger, at man ikke kan udelukke en russisk forbindelse.

Rusland har også reageret på nyheden.

– Drabet på en russisk statsborger og journalist i Ukraine er af stor bekymring for Kreml, siger Dmitrij Peskov, som er talsmand for præsident Putin.

Pavel Sjeremet fik russisk statsborgerskab, da han flygtede fra politisk forfølgelse i Hviderusland. Han sagde sidste år til nyhedsbureauet Reuters, at han ikke længere følte sig tryg på sine rejser til Moskva.

– Jeg bliver truet, og jeg får hentydninger. Hver gang jeg tager til Moskva, er det som et minefelt, sagde Sjeremet til Reuters.

Han udtrykte stor bekymring over pressefriheden i Ukraine.

Nemtsov var i gang med en større undersøgelse af Ruslands militære rolle i Ukraine, da han blev dræbt af skud i Moskva.

Pavel Sjeremet blev i 2002 hædret med en journalistpris fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). Prisen fik han for at rapportere om krænkelser af menneskerettighederne i Hviderusland.

Grundlæggeren af Ukrajinska Pravda, Georgij Gongadse, blev dræbt for 16 år siden. Han blev fundet uden hoved i en skov nær Kijev.