Ukraine vil have FN-fredsstyrke – separatister afviser

Iagttagere har sagt, at fred i Ukraine kun er mulig med en international styrke, som kan håndhæve aftale.

Der er brug for en fredsbevarende FN-styrke i Ukraine, så våbenhvilen kan håndhæves, mener den ukrainske præsident, Petro Porosjenko.

– Den bedste løsning for os vil være en EU-politimission.

– Det vil være den mest effektive garant for sikkerheden i denne situation, hvor hverken Rusland eller de russiske støtter overholder fredsaftalen, siger Porosjenko.

Fraværet af en tredjepart, der kan håndhæve våbenhvileaftalen fra torsdag i sidste uge, har været en primær årsag til, at iagttagere i Vesten har kritiseret den aktuelle køreplan for fred.

Der bliver ingen fred, hvis ikke en uafhængig styrke kan sikre aftalen, har det blandt andet lydt med henvisning til Minsk-aftalen fra september. Den løb hurtigt ud i sandet.

De prorussiske separatister vil imidlertid ikke acceptere, at en international styrke skal indsættes.

– Det er et direkte brud på fredsplanen fra Minsk, siger separatistlederen Denis Pusjilin ifølge det russiske nyhedsbureau Ria.

14 ukrainske soldater er dræbt og 173 såret i det østlige Ukraine det seneste døgn, oplyser militærkilder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De ukrainske regeringssoldater trak sig onsdag fra byen Debaltseve, hvor de længe har været belejret af separatister.

Regeringsstyrkerne har lidt store tab den seneste tid i det østlige Ukraine, mens separatisterne tilsyneladende har overtaget flere steder.

Ifølge Minsk-aftalen torsdag i sidste uge, hvor politiske ledere fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig deltog, skulle de stridende parter i Ukraine indlede tilbagetrækningen af tunge våben tirsdag i denne uge.

Våbenhvilen trådte i kraft natten til søndag 15. februar.

Mange steder i regionen blev kampene indstillet, men i Debaltseve fortsatte artilleriangreb indtil onsdag.