
EU bør give indrømmelser til Storbritannien i drøftelserne om brexit.
Det mener den ledende tyske tænketank Ifö-instituttet.
Lederen af den økonomiske tænketank, Gabriel Felbermayr, siger til BBC, at der bør tages skridt, som sikrer, at "EU og Storbritannien er i et fælles toldterritorium efter 2020."
– Tyske virksomheder bliver berørt af den usikkerhed, der hersker omkring betingelserne ved briternes udtræden. Det skader allerede nu erhvervslivet, siger Felbermayr.
I et interview med BBC's Radio 4 siger Ifös direktør, at den tyske eksport til Storbritannien er faldet med omkring ti procent siden sommeren 2016. Det var her den britiske EU-folkeafstemning fandt sted.
Det ansete tyske analyseinstitut har beregnet, at det tyske bruttonationalprodukt kan falde permanent med mellem 0,2 og 0,5 procent på lang sigt.
På kortere sigt er der langt flere negative følger.
– Usikkerheden omkring hele brexitprocessen er meget dyr for det tyske erhvervsliv, siger Felbermayr.
Han udtrykker forståelse for, at tyske virksomheder frygter, at økonomiske indrømmelser kan undergrave EU's indre marked.
– Men fra politisk hold kan der anlægges en blødere kurs, siger han.
Ledende tyske politikere skriver i et åbent brev til briterne, at de bør blive i EU. Iblandt er Annegret Kramp-Karrenbauer, der som ny leder for partiet CDU er kørt i stilling som forbundskansler Angela Merkels arvtager.
Brevet er også underskrevet af omkring 30 andre fremtrædende personer som den tidligere Arsenal-målmand Jens Lehmann. Brevet er blevet bragt i avisen The Times.
Det fremhæver hævdvundne britiske traditioner som uundværlige for EU – blandt andet pints efter endt arbejdsdag og pantomime.
– Uden jeres store nation ville dette kontinent ikke være, hvad det er i dag, hedder det med henvisninger til opbygningen af Europa efter Anden Verdenskrig.
– Efter krigens rædsler opgav briterne os ikke. Det bød Tyskland velkommen tilbage som en suveræn nation og en europæisk magt. Dette har vi, som tyskere, ikke glemt, og vi er taknemmelige, hedder det.