Tysk politi efterforsker Holocaust-udtalelse fra Abbas

Den palæstinensiske selvstyrepræsident brød måske tysk lov ved at sidestille israelske angreb med Holocaust.

Politiet i Berlin har indledt en efterforskning af udtalelser om Holocaust, som den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas (tv.), fremsatte ved et fælles pressemøde med forbundskansler Olaf Scholz i den tyske hovedstad tirsdag.

Politiet i Berlin har indledt en efterforskning af udtalelser om Holocaust, som den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas (tv.), fremsatte ved et fælles pressemøde med forbundskansler Olaf Scholz i den tyske hovedstad tirsdag.

Politiet i Berlin har indledt en efterforskning af de udtalelser om Holocaust, som den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, fremsatte ved et pressemøde i den tyske hovedstad i denne uge.

– Kriminalpolitiet i Berlin undersøger sagen, siger en pressetalskvinde for politiet.

Det er i Tyskland forbudt ved lov at bagatellisere Holocaust.

Abbas er blevet voldsomt kritiseret af forbundskansler Olaf Scholz og andre tyske politikere for udtalelser, hvor han sidestillede israelske angreb på palæstinensere med Holocaust.

– Israel har siden 1947 begået "50 Holocausts" mod palæstinensere, sagde Abbas ved pressemødet tirsdag, hvor Scholz også var til stede.

Den palæstinensiske leder har siden sagt, at han blev misforstået, men det har ikke fået kritikken af ham til at aftage.

Selv om politiet har indledt en efterforskning, indebærer det ikke nødvendigvis en fuld efterforskning af sagen.

Tysklands udenrigsministerium har understreget, at Abbas har diplomatisk immunitet og ikke kan retsforfølges, da han besøgte forbundsrepublikken som palæstinensisk leder.

Torsdag ringede Scholz til Israels premierminister, Yair Lapid, for at gentage sin fordømmelse af udtalelserne fra den palæstinensiske selvstyrepræsident.

På pressemødet i Berlin afviste Abbas at beklage militante palæstinenseres gidseltagning og drab på 11 israelske atleter samt en tysk politibetjent ved et angreb under OL i München i 1972.

Den tyske regeringschef sagde senere samme dag, at han "væmmedes" ved udtalelserne fra Abbas. På selve pressemødet skar Scholz en grimasse, da han hørte udtalelserne fra Abbas, men han sagde ikke noget.

– For os tyskere er det i særdeleshed uacceptabelt at forsøge at relativere Holocaust. Jeg væmmes ved de uhyrlige udtalelser, fremsat af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, skrev Scholz senere i et tweet.

Oppositionspolitikere i Berlin har kritiseret den socialdemokratiske Scholz for ikke at irettesætte den palæstinensiske leder på selve pressemødet.

Mindst seks millioner jøder blev myrdet under Holocaust, der er betegnelsen for nazisternes systematiske folkedrab på især jøder under Anden Verdenskrig. Også homoseksuelle, romaer og andre minoriteter var blandt ofrene.

Tysklands nye ambassadør i Israel, Steffen Seibert, kalder udtalelserne fra Abbas for uacceptable og for "historieforfalskning".

– Tyskland vil aldrig acceptere forsøg på at ophæve det historisk særegne og singulære ved Holocaust, siger han.

/ritzau/dpa