Trump udelukker ikke at sende soldater til Venezuela

Frankrig, Tyskland og Spanien har givet Maduro frist til søndag aften til at udskrive præsidentvalg.

Titusinder af oppositionstilhængere var lørdag på gaden i Venezuelas hovedstad, Caracas, for at vise deres opbakning til Juan Guaidó. Samtidig var andre titusinder strømmet ud for at vise støtte til præsident Nicols Maduro.
Titusinder af oppositionstilhængere var lørdag på gaden i Venezuelas hovedstad, Caracas, for at vise deres opbakning til Juan Guaidó. Samtidig var andre titusinder strømmet ud for at vise støtte til præsident Nicols Maduro.

USA's præsident, Donald Trump, siger, at det er en mulighed at sende amerikanske styrker til Venezuela.

– Det er bestemt noget, som er på … det er en mulighed, siger Trump i et interview til tv-stationen CBS.

Han fortæller samtidig, at han har afvist et tilbud fra Venezuelas venstreorienterede præsident, Nicolas Maduro, om at mødes.

– Jah, han har anmodet om et møde, og jeg afviste det, fordi vi allerede var langt inde i processen, forklarer han.

– Så jeg anser processen for at være i gang. Meget, meget store og fantastiske protester.

USA står i spidsen for et øget internationalt pres for at få Maduro ud af præsidentembedet.

Amerikanerne har pålagt Maduro-styret sanktioner og opfordrer hæren til at skifte side og støtte den unge parlamentsformand, Juan Guaidó, som har udråbt sig selv til præsident.

Frankrig, Tyskland og Spanien har givet Maduro en frist til søndag aften til at udskrive præsidentvalg. I modsat fald vil de tre landes regeringer anerkende Guaidó som midlertidig præsident.

Søndag oplyser EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, at ministre fra EU torsdag vil mødes i Uruguays hovedstad, Montevideo, med latinamerikanske kolleger for at drøfte, hvordan man løser krisen i Venezuela.

Titusinder af mennesker var lørdag på gaden i Venezuelas hovedstad for at kræve Maduros afgang. Men der var også protester til fordel for regeringen og Maduro.

Maduro sagde under et massemøde, at han er villig til at udskrive valg til parlamentet i maj.

Det vil ikke blødgøre hans modstandere hjemme og ude. For dem er det et nyt præsidentvalg, det gælder.

Guaidó mener, at forfatningen giver ham ret til at blive indsat som midlertidig præsident, fordi genvalget af Maduro i maj er ugyldigt, i og med at de stærkeste kandidater fra oppositionen var forhindret i at stille op.