Trump giver ordre om at holde fangelejr i Guantanamo åben

Præsidenten gør op med sin forgængers løfte om at lukke fangelejren, der har affødt bred international kritik.

Donald Trump vil bevare den omstridte fangelejr i Guantanamo Bay trods internationale fordømmelser.
Donald Trump vil bevare den omstridte fangelejr i Guantanamo Bay trods internationale fordømmelser.

FAKTA: Præsidentens årsrapport om tilstanden i USA

Natten til onsdag dansk tid stiller USA's 45. præsident, Donald Trump, sig op for at holde tale for Kongressen.

Det er den såkaldte State of the Union, der er USA's udgave af statsministerens nytårstale. Det er en tradition, der er lige så lang som den amerikanske republik.

Læs mere om talen her:

* State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

* Ifølge den amerikanske forfatnings artikel to har præsidenten krav på at holde en årlig tale, hvor han "med jævne mellemrum orienterer Kongressen om nationens tilstand".

* Den første tale til nationen blev holdt af USA's første præsident, George Washington, i 1790.

* Nyvalgte præsidenter holder ikke en State of the Union-tale, men derimod en indsættelsestale. Hvis en præsident bliver genvalgt, holder han i indsættelsesåret både en indsættelses- og en State of the Union-tale.

* Talen varer som regel lidt over en time. Når præsidenten har talt, kommer oppositionen med et modsvar. I år er det Joseph Kennedy, der leverer Demokraternes svar.

* Hele regeringen samt alle medlemmer af Kongressen er med til talen. Men for at sikre den fortsatte regeringsførelse, hvis der skulle ske noget, bliver ét regeringsmedlem væk. Den såkaldte udpegede overlever er i år landbrugsminister Sonny Perdue.

* State of the Union-taler indeholder nogle af de mest historiske citater fra amerikanske præsidenter:

– Ved at give frihed til slaven sikrer vi friheden for de frie.

Abraham Lincoln, 1. december 1862.

– Frihed betyder opretholdelsen af menneskerettigheder overalt. Vores støtte går til dem, der kæmper for at opnå eller beholde disse rettigheder. Vores styrke er vores enighed om det mål. Til dette høje formål kan der ingen anden slutning være end sejr.

Franklin D. Roosevelt, 6. januar 1941.

– Jeg mener, at tiden er kommet til at stoppe både den og andre undersøgelser af denne sag. Et år med Watergate må være nok.

Richard Nixon, 30. januar 1974.

– Stater som disse og deres allierede udgør en ondskabens akse, der bevæbner sig for at true freden i verden. Ved at søge masseødelæggelsesvåben udgør disse regimer en alvorlig og voksende fare.

George W. Bush, 29. januar 2002.

* I Donald Trumps tale til Kongressen forventes temaerne at være væksten i økonomien, den lave ledighed, kampen mod indvandring og øgede investeringer i militæret og infrastruktur.

Kilder: Senatet, Det Hvide Hus, AP, Politico og The American Presidency Project.

USA's præsident, Donald Trump, underskrev tirsdag et dekret, der skal sikre, at den omstridte fangelejr i Guantanamo Bay på Cuba skal forblive åben.

Dermed gør præsidenten op med sin forgænger Barack Obamas løfte om at lukke basen, der har genereret stor international fordømmelse, siden den blev etableret i 2002.

I sin første State of the Union-tale natten til onsdag sagde Donald Trump, at han vil leve op til sit valgløfte om at holde fangelejren åben.

– Jeg har lige underskrevet et dekret, der beordrer forsvarsminister Mattis til at revurdere vores militære tilbageholdelsespolitik og holde vores faciliteter i Guantanamo Bay åbne, siger præsidenten.

Ordren åbner for, at det amerikanske militær kan sende flere fanger til basen. Den lægger i øvrigt op til, at mistænkte fra den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) kan blive sendt til lejren.

Den tidligere præsident Barack Obama underskrev på sin første dag i Det Hvide Hus i 2009 en ordre om at lukke basen inden for et år.

Hans bestræbelser på at lukke lejren blev dog afsporet – fortrinsvist af den republikanske opposition i Kongressen.

Obama måtte derfor nøjes med at reducere antallet af indsatte fra 242 til 41 i løbet af sine otte år i Det Hvide Hus.

Fangelejren blev etableret i 2002 under George W. Bushs administration. Den var tiltænkt udenlandske formodede terrorister efter angrebet mod World Trade Center 11. september 2001.

Som præsidentkandidat lovede Donald Trump, at han ville "fylde fængslet med "skiderikker" (bad dudes).

– Vi har tidligere på tåbelig vis løsladt hundredvis af farlige terrorister for dernæst at møde dem på slagmarken, inklusive IS-lederen al-Baghdadi, som vi fangede, og som vi løsladte, siger Donald Trump med henvisning til Abu Bakr al-Baghdadi, der står i spidsen for IS.