Sydsudans præsident underskriver fredsaftale efter pres

Først tøvede han og havde indvendinger, men nu har Sydsudans præsident underskrevet fredsaftale med oprørere.

Efter internationalt pres har Sydsudans præsident, Salva Kiir, onsdag underskrevet den fredsaftale, der skal afslutte en 20 måneder lang og blodig konflikt i det afrikanske land.

Det oplyser et øjenvidne, der var til stede ved den ceremoni, hvor aftalen blev underskrevet, til nyhedsbureauet Reuters.

Ved ceremonien understregede Salva Kiir, at han fortsat har en række forbehold over for aftalen, og han advarer om, at den muligvis ikke vil holde.

– Den fredsaftale, vi underskriver i dag, indeholder så mange ting, som vi bliver nødt til at afvise, sagde Kiir ved ceremonien, hvor både præsidenter fra nogle af nabolandene, diplomater og journalister var til stede.

– Hvis sådanne forbehold ignoreres, vil det ikke bidrage til en retfærdig og varig fred, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Præsidenten har været under stort internationalt pres fra blandt andre FN, som har advaret om, at der lå et resolutionsforslag klar i Sikkerhedsrådet, som ville medføre nye sanktioner mod Sydsudan, hvis Kiir ikke skrev under.

Kiirs politiske rival, separatistlederen Riek Machar, underskrev aftalen i sidste uge.

Han ventes at få posten som vicepræsident – en post han bestred indtil Kiir fyrede ham i 2013.

Et halvt år senere udviklede magtkampen mellem de to mænd sig til en blodig konflikt, der har kostet tusinder af mennesker livet og sendt omkring to millioner mennesker på flugt fra deres hjem.