Svensk politi fraråder kvinder i by at gå ud efter vold

Politiet kalder overfald på kvinder "urovækkende", men politiets beslutning kritiseres af politikere.

Politiet i den svensk by Östersund fraråder alle kvinder at gå alene ud om natten efter en række overgreb og overfald den seneste tid.
Politiet i den svensk by Östersund fraråder alle kvinder at gå alene ud om natten efter en række overgreb og overfald den seneste tid.

Politiet i den svenske by Östersund fraråder alle kvinder at gå alene ud om natten, da der har været en række overgreb og overfald den seneste måned.

Det seneste af seks nylige overgreb skete søndag nat, da en kvinde blev overfaldet og mishandlet. En anden anmeldte et voldtægtsforsøg.

– Det er urovækkende, og vi maner til forsigtighed, siger Stephen Jerand, politichefen i Jämtland, på en pressekonference ifølge Östersunds-Posten.

Han siger, at der kan være sket yderligere overfald, som ikke er anmeldt til myndighederne.

– Jeg lover, at politiet vil sætte en række foranstaltninger i værk, og vi opfordrer folk til at lade høre fra sig, hvis de ser noget, siger Jerand ifølge avisen.

Beslutningen kritiseres af det socialdemokratiske byrådsmedlem Ann Sofie Andersson, som mener, at politiet skulle have henvendt sig til byrådet inden den drastiske udmelding.

– Løsningen kan aldrig være, at man går ud med en sådan advarsel. Vi har rigtigt mange kvinder, som eksempelvis arbejder i hjemmeplejen og på plejehjem om natten. Hvad tænker de, siger Andersson til SVT.

Også en retspolitisk ordfører for Centerpartiet kritiserer politiets udmelding.

– Det er forkert, hvis man fraråder kvinder at tilpasse sig de kriminelle, siger ordføreren Johan Hedin.

Siden 20. februar har der været seks anmeldelser af overfald i Östersund.