Sudans stridende parter varsler våbenhvile – men uro fortsætter

Trods melding om våbenhvile er der angiveligt fortsat kampe i Sudans hovedstad onsdag aften.

Den paramilitære organisation RSF er klar til at overholde våbenhvile fra klokken 18.00 onsdag, lyder det.

Foto: -/Ritzau Scanpix

For andet døgn i træk har der været snak om våbenhvile i Sudan.

Meget tyder dog på, at det endnu en gang ikke er lykkedes at indstille de seneste dages hårde kampe i det nordøstafrikanske land.

I hvert fald melder øjenvidner fra nyhedsbureauet Reuters onsdag aften om fortsatte kampe i gaderne i Sudans hovedstad, Khartoum.

Onsdag eftermiddag meldte den paramilitære organisation RSF – Rapid Support Forces – sig ellers klar til at overholde en våbenhvile.

Våbenhvilen skulle efter planen indledes onsdag klokken 18.00 lokal tid. Sudan ligger i samme tidszone som Danmark.

– Vi bekræfter hermed vores forpligtelse til en total våbenhvile, og vi håber, at de andre parter overholder våbenhvilen i henhold til det aftalte tidspunkt, skrev den paramilitære organisation onsdag eftermiddag i en udtalelse.

Nogle timer efter meldingen sagde Sudans hær ligeledes, at den var klar til overholde en våbenhvile fra klokken 18.00.

Omkring klokken 19.30 har Reuters' øjenvidner meldt om uro.

RSF og Sudans hær er stødt sammen i voldsomme kampe de seneste dage. Uroen begyndte i weekenden i Sudans hovedstad, Khartoum.

Der blev også aftalt en våbenhvile tirsdag. Den blev dog ikke overholdt.

Sudans hær og RSF stod bag et fælles militærkup i 2021.

Efter kuppet er de dog blevet uenige om, hvordan Sudan skal transformeres fra et militært styre til et civilt styre. Et af stridspunkterne er angiveligt, hvordan RSF skal integreres som en del af den sudanske hær.

Sudan, der arealmæssigt er Afrikas tredjestørste land, har flere gange i løbet af de seneste par årtier været ramt af uro.

I december 2018 blev der indledt masseprotester mod stigende fødevarepriser, og i april 2019 blev præsident Omar al-Bashir væltet.

To og et halvt år senere stod Sudans hær sammen med RSF bag et kup.

Siden kuppet i oktober 2021 har Sudan været ledet af et råd bestående af generaler. I centrum står general Abdel Fattah al-Burhan og general Mohamed Hamdan Dagalo, bedre kendt som Hemedti.

Abdel Fattah al-Burhan er leder af hæren og landets de facto-præsident. Hemedti er hans stedfortræder og leder af RSF.

De er blandt andet uenige om, hvordan planerne om at inkludere den 100.000 mand store RSF-gruppe i hæren skal gennemføres.

/ritzau/