Spanien vil sende op til seks kampvogne til Ukraine

Spanien er et af de lande, der har flest af de tyskproducerede kampvogne, som Ukraine efterspørger.

Efter at Tyskland har givet grønt lys, har en række lande meddelt, at de vil sende de eftertragtede og avancerede Leopard 2-kampvogne til Ukraine. (Arkivfoto.)

Efter at Tyskland har givet grønt lys, har en række lande meddelt, at de vil sende de eftertragtede og avancerede Leopard 2-kampvogne til Ukraine. (Arkivfoto.)

Spanien vil sende mellem fire og seks Leopard 2A4-kampvogne til Ukraine.

Det siger unavngivne regeringskilder til avisen El Pais ifølge Reuters.

Det faktiske antal kommer til at afhænge af kampvognenes tilstand.

Nyheden kommer, efter at Spaniens forsvarsminister, Margarita Robles, i sidste uge sagde, at Spanien vil sende et på daværende tidspunkt ikke besluttet antal kampvogne til Ukraine.

Spanien er et af de lande, der har flest af de tyskproducerede kampvogne – i alt 347 ifølge mediet Politico.

Da det kom frem i sommer, at Spanien overvejede at sende kampvognene til Ukraine, sagde forsvarsministeren dog, at Leoparderne var i en direkte "uheldig" tilstand.

Faktisk var de ligefrem farlige. Ikke bare for dem, der kommer i vejen for kampvognene, men også for dem, der betjener dem.

Efter et grundigt servicetjek skulle der dog angiveligt være omkring 20 af de i alt 50 kampvogne på lageret i Zaragoza, som er i en acceptabel tilstand.

Efter at Tyskland har givet grønt lys, har en række lande meddelt, at de vil sende de eftertragtede og avancerede Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Blandt dem er Polen, Norge og Finland.

Canada har også meddelt, at landet vil sende fire Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Den tyske regering har foreløbig planer om at sende 14 Leopard 2-kampvogne.

Danmark råder over 44 af typen, men forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har tidligere sagt, at det ikke er planen at sende nogen af dem til Ukraine.

Efter et besøg mandag i Mykolajiv i Ukraine sagde statsminister Mette Frederiksen dog, at hun på et møde med præsident Volodymyr Zelenskyj talte om kampvogne.

Men hun kom ikke med løfter om, at Danmark vil sende kampvogne til Ukraine.

Ukraine forventer at modtage mellem 120 og 140 kampvogne i den første sending af kampvogne fra landets allierede i Vesten.

Det sagde Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, under en orientering tirsdag eftermiddag ifølge Reuters.

12 lande har ifølge Kuleba tilkendegivet, at de vil sende kampvogne til Ukraine som støtte i krigen mod Rusland.

/ritzau/