Se billeder: Tyre amok ved festival

Foto: JAIME REINA

Mandige mænd udfordrede igen skæbnen, da den traditionalle spanske festival, San Fermin Festival i Pamplona i Nordspanien blev indledt med tyreløb i byens gader. På en knap 900 meter lang strækning forsøgte deltagere klædt i rødt og hvidt at komme så tæt på tyrene som muligt uden at blive ramt. Desværre koster modet og mandigheden hver år flere deltagere alvorlige skader.

I 2009 skete det seneste dødsfald ved tyreløbet, som siden 1011 har kostet 15 personer livet.

Festivallen holdes fra 6.-14 juli og tiltrækker op mod en million mennesker.

Tyreløbet, som er blevet en fast tradition hver morgen under festivalen, har egentlig ikke noget med den helgen, San Fermin, som spanierne hylder ved festivalen.

Tyreløbet kom først til for et par hundrede år siden, men selv fejringen af den kristne San Fermin har stået på til tilbage til det 12. århundrede.

Fermin blev født i slutningen af det tredje århundrede, da Pamplona stadig var under romersk herredømme. Da Fermin var teenager, ankom en kristen prædikant til Pamplona og omvendte hans familie. Faderen var så taknemmelig, at han sendte Fermin til Toulouse i Frankrig, hvorfra han nogle år senere vendte tilbage til Pamplona som præst. Han vandt tusinder af lokale, der tidligere havde troet på de romerske guder, for kristendommen.

Som kun 24-årig grundlagde han en kirke i franske Amiens og blev udnævnt til biskop der. Fermin fortsatte på trods af det romerske forbud med at prædike sin kristne tro. 31 år gammel blev han arresteret af den romerske provinsguvernør, der torturerede og halshuggede ham. For at ære Sankt Fermin bærer deltagerne i festen i dag blodrøde tørklæder som symbol på hans halshugning.

For at de kristne ikke skulle finde Fermins krop, lod guvernøren den partere i små stykker, som han smed ud på markerne omkring Amiens.

Et stykke af Sankt Fermins krop nåede angiveligt også til Pamplona i slutningen af det 12. århundrede. Og fra da af begyndte byens borgere at ære ham ved at holde en fest.

San Fermin-festivalen fik blev i slutningen af 20'erne sat på verdenskortet, da den udgjorde en stor delt af indholdet i den amerikanske forfatter Ernest Hemingway, bestseller The Sun also Rises.