Ramaphosa har sejret i ANC mod stærke interesser og feje trick

Sejren til Ramaphosa som leder for ANC er en sejr over spirende radikalisering og korruption, siger professor.

Cyril Ramaphosa overvandt magtfulde interesser i ANC og i Sydafrika for at blive formand for ANC.
Cyril Ramaphosa overvandt magtfulde interesser i ANC og i Sydafrika for at blive formand for ANC.

Med Cyril Ramaphosas sejr efter et hårdt kæmpet valg om formandsposten i sydafrikanske ANC har reformlinjen i partiet taget magten. Det kan blive starten på en genrejsning af landet politisk og økonomisk.

Det vurderer professor emeritus ved Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet Holger Bernt Hansen.

– For at forstå, hvad Cyril Ramaphosas står for, må man se på modkandidaten, Dlamini-Zuma.

– Hun har kørt en næsten revolutionær valgkamp med fokus på race, hvor hun eksempelvis har villet fratage de hvide farmere deres gårde for at dele jorden ud.

– Ramaphosa har derimod fokuseret på at ville gennemføre økonomiske reformer og bekæmpe den korruption, der hæmmer ANC, regeringen og Sydafrika, siger Holger Bernt Hansen.

Sydafrika har de seneste år lidt under korruption og vennetjenester i toppen af det regeringsbærende ANC, der har været ledet af Jacob Zuma, Dlamini-Zumas eksmand.

Det har ført til økonomisk tilbagegang og manglende tillid til landet på finansmarkederne og fra andre lande. Sydafrikas valuta, Randen, er da også styrket betydeligt med Ramaphosas sejr.

– Der har været meget store interesser imod hans valg. Jacob Zuma har støttet Dlamini-Zuma, alt hvad han kunne.

– Det har også været en beskidt valgkamp. Der har været forsøg på at bestikke de stemmeberettigede, og over 100 falske delegerede, der var der for at stemme på Dlamini-Zuma, er blevet bortvist.

– Så det er en større sejr, end det ser ud på papiret, siger Holger Bernt Hansen.

Det er en større opgave, Ramaphosa har foran sig. De sidste år er det gået hastigt ned ad bakke for Sydafrikas økonomi. Der har været kortvarige recessioner, og arbejdsløsheden er på over 25 procent.

Samtidig har den skandaleramte Jacob Zuma over et år tilbage som præsident, inden Ramaphosa kan overtage embedet.

– Det bliver spændende, hvor meget plads Zuma vil give ham, til at begynde hans arbejde. Men det er bestemt en god dag for Sydafrika dette her.

– Det er en mulighed for, at de kan komme tilbage på det spor, der kendetegnede landet under Mandela, siger Holger Bernt Hansen.