Putin beroliger Ukraine: Vi tager kun Krim

Putin forsikrer Ukraine om, at Rusland ikke har planer om at annektere andre dele af landet end Krim.

Russia''s President Vladimir Putin addresses a joint session of Russian parliament on Crimea in the Kremlin in Moscow on March 18,        2014. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ ALEXEI NIKOLSKY
Russia''s President Vladimir Putin addresses a joint session of Russian parliament on Crimea in the Kremlin in Moscow on March 18, 2014. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ ALEXEI NIKOLSKY

Få timer efter Vladimir Putin godkendte et udkast til optagelse af sortehavshalvøen Krim, gik den russiske præsident på talerstolen i parlamentet i Moskva med et klart budskab til russerne og hele det internationale samfund:

Rusland har så tætte historiske bånd til Krim, at optagelsen af sortehavshalvøen i den russiske føderation er det naturligste i denne verden.

Den fungerende regering i Kijev har fordømt Ruslands indblanding på Krim, og Putin slår fast, at Rusland skal bevare et nært og godt forhold til Ukraine.

– Forholdet til vort broderfolk i Ukraine har – uden overdrivelse – altid været, er og vil forblive afgørende vigtigt for os, siger Putin.

Den russiske regering anerkender ikke det nye styre i Kijev og Putin har givet sin støtte til Viktor Janukovitj, der blev væltet som præsident i slutningen af februar.

Vladimir Putin forsikrer Ukraine om, at Rusland ikke har planer om at annektere andre dele af landet end Krim.

– I skal ikke tro dem, der forsøger at skræmme jer med Rusland og råber op om, at der følger andre områder efter Krim, siger Putin.

– Vi ønsker ikke en del af Ukraine. Det har vi ikke brug for.

I talen lægger Putin vægt på, at der var tale om en krænkelse i 1954, da daværende sovjetleder Nikita Khrusjtjov overgav halvøen til den ukrainske sovjetrepublik, og da Krim i 1992 fik status som autonom republik i Ukraine efter unionens sammenbrud.

"Mange russere gik i seng den ene aften som russere, og vågnede næste morgen op som fremmede" i et nyt land, siger Putin.

Ifølge Putin forløb søndagens folkeafstemning på Krim i overensstemmelse med alle demokratiske principper og international lov.

Der vil fremover være tre ligeværdige sprog på Krim, siger Vladimir Putin i sin tale: Russisk, ukrainsk og tatarisk.

EU og USA indførte mandag sanktioner imod cirka 20 russere og krimborgere, og Putin langer i sin tale ud efter særligt USA, hvis udenrigspolitik, siger han, er baseret på "den stærkes ret" og ikke på international lov.

Den russiske præsident underskrev tidligere tirsdag et udkast til en traktat, der optager Krim som del af Rusland.

Denne vil, siger Putin, blive underskrevet sammen med ledelsen på Krim ved en senere lejlighed.