Præsident Erdogan: 40.000 er anholdt efter militært kupforsøg

Over 100.000 er blevet afskediget eller suspenderet i den offentlige sektor, siger Tyrkiets leder.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, oplyser onsdag, at over 40.000 mennesker formelt er blevet anholdt i forbindelse med efterforskningen af et militært kupforsøg i Tyrkiet i juli.

– Over 100.000 er blevet afskediget eller suspenderet fra stillinger i den offentlige sektor, i hæren og i retsvæsnet, oplyser han videre.

Den tyrkiske leder siger videre, at militæret har dræbt omkring 1800 militante fra Islamisk Stat og fra kurdiske oprørsgrupper.

Tyrkiets operationer mod militante finder sted under navnet "Eufrat Skjoldet". De har til formål at sikre den tyrkiske grænse mod både Islamisk Stat og de kurdiske YPG-militsgrupper.

Tyrkiets indenrigsministerium foretog for få dage siden anholdelser af 235 mennesker i forbindelse med nedkæmpelse af "militant kurdisk propaganda".

Der er tale om 235 prokurdiske politikere, som er tilbageholdt af politiet i 11 provinser. De blev anholdt efter en bombemassakre i Istanbul udført af militante kurdere.

De anholdte politikere er fra det prokurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP). Partiet er det tredjestørste i det 550-pladser store parlament i Tyrkiet

HDP's leder, Selahattin Demirtas, og en række andre ledende partimedlemmer sidder allerede fængslet og venter på en retssag.

Kupforsøget i juli blev stoppet i løbet af få timer. Men regeringen har siden gennemført en stor udrensning blandt offentligt ansatte, embedsmænd, militærfolk, politifolk og ansatte ved domstolene.

Fjenden er ifølge Erdogan prædikanten Fethullah Gülen , der bor i USA, og hans bevægelse. Gülen har grundlagt den såkaldte Hizmet-bevægelse.