Pengene strømmer ind til jordskælvsofre i Nepal

Røde Kors har modtaget op mod to millioner kroner fra danskerne, som også donerer til andre organisationer.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA

Der er stor opbakning i befolkningen til nødhjælpsarbejdet i Nepal, og danskerne er ivrige efter at give penge til ofrene for det kraftige jordskælv, som ramte lørdag.

Sådan lyder meldingen fra flere organisationer.

Røde Kors i Danmark har mandag morgen indsamlet 1,8 millioner kroner fra private danskere til nødhjælpsarbejdet i Nepal.

Organisationen sender allerede nu syv millioner kroner til det jordskælvsramte land. 3,8 millioner kommer fra Danida, lidt mere end to millioner kroner fra indsamlede midler, og resten kommer fra Røde Kors' katastrofefond.

Dermed vil organisationen sikre husly til de mange, der har mistet deres hjem. Desuden giver den førstehjælp til de sårede og sørger for tæpper, presenninger og køkkengrej.

Red Barnet får også stor støtte fra danskerne. Organisationen har fået 1,5 millioner kroner fra Udenrigsministeriet til arbejdet i Nepal og lidt over 500.000 kroner fra private.

– Det er kun lige begyndelsen. Det er et meget højt niveau, når man tænker på, at det kun er anden dag i indsamlingen. Man kan virkelig mærke, at der er opbakning i befolkningen, siger kommunikationschef Claes Amundsen, Red Barnet.

– Umiddelbart går pengene til livreddende arbejde i de jordskælvsramte områder. Vi vil sørge for medicin, mad og tag over hovedet til ofrene, siger han.

Folkekirkens Nødhjælp er tæt på at runde en million kroner i sin indsamling til jordskælvsofrene. Der er allerede sat to millioner kroner til side til Nepal fra Folkekirkens Nødhjælps katastrofepulje.

– Det er virkelig flot, siger Per Bjerre, pressechef i Folkekirkens Nødhjælp.

Folk er blevet opmærksomme på indsamlingen på Facebook og via sms'er, som organisationen har sendt ud. Pengene skal blandt andet gå til telte, mad og drikke.

Siden lørdag aften er kronerne også tikket ind hos Unicef, som oplyser, at de frem til mandag eftermiddag har modtaget 1,9 millioner kroner fra danskerne.

SOS Børnebyerne holder landsindsamling søndag 10. maj, og halvdelen af de indsamlede penge herfra bliver øremærket til de nepalesiske børn, der har mistet deres forældre i forbindelse med jordskælvet.

Med pengene vil SOS Børnebyerne give båd akut og langsigtet hjælp til børnene. Ifølge organisationen har omkring en million børn i Nepal brug for hjælp med det samme.