Pave kræver hjælp til humanitære tragedier

Paven udtrykker håb om, at aftale med Iran om atomprogram vil føre til en "mere sikker verden."

Pave Frans kræver handling over for "den humanitære tragedie" i Syrien og Irak, og han siger i forbindelse med påske-ceremonierne i Vatikanet, at der hersker "ligegyldighed og sammensvoren tavshed" i forhold til jihadisternes drab på kristne.

I sin påsketale til byen Rom og til resten af verden, Urbi et Orbi, på Peterspladsen i Rom bad paven til "at våbnenes rasen må tage af, og at fredens bånd må blive genoprettet" imellem de forskellige grupper, som udgør Irak og Syrien.

Talen transmitteredes til tv-seere over hele verden, og den blev afsluttet med påskehilsner på mange sprog.

Paven udtrykte håb om, at en aftale, der vil begrænse Irans atomprogram, vil føre til en "mere sikker verden med mere broderskab".

Urbi et Orbi-talen var overvejende optaget af verdens store konflikter og derfor dyster i tonen.

– Vi beder Jesus, der overvandt døden, om at lette de lidelser, som tilføjes mange af vore brødre og søstre, der lider under forfølgelse, konflikter og vold. Og det er mange, sagde paven.

Han talte om kirkerne i Kenya, hvor al Shabaab-militsfolk dræbte næsten 150 mennesker ved en massakre, som var rettet mod kristne, der blev skudt og dræbt en efter en.

– Gid der konstant må rejse sig en bøn fra alle mennesker med velvilje over for dem, der mistede deres liv. Jeg tænker navnlig på de unge, som blev dræbt torsdag på Garissa Universitetet i Kenya, på alle, der er blevet bortført, og på dem, som har måttet opgive deres hjem og deres kære.

Paven opfordrede videre til fred i Libyen, hvor Islamisk Stat i februar halshuggede 22 kristne koptere fra Egypten. Han bad for fred i Syrien, Irak, Yemen, Sudan, Sydsudan, DRCongo og i Nigeria, hvor Boko Haram også angriber kirker.

Paven gav den særlige Urbi et Orbi-velsignelse fra Peterskirkens ydre loggia til de tusindvis af mennesker, der i anledning af påsken var forsamlet på Peterspladsen i Rom.

Den faste pavelige velsignelse af Rom og resten af verden bliver givet to gange årligt – påskedag og juledag.