OVERBLIK: Syv årtier med kold luft imellem Kina og Taiwan

Amerikansk toppolitikers besøg har givet nyt fokus på konflikt imellem Taiwan og Kina.

Den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi, som er formand for Repræsentanternes Hus, besøger tirsdag og onsdag Taiwan. Det har affødt voldsom kritik fra Kina, som mener, at USA dermed blander sig i interne kinesiske forhold.

Ifølge Kina er Taiwan en del af Kina, selv om øriget har sit eget parlament, og flertallet af befolkningen ønsker uafhængighed.

Bliv klogere på Taiwan og Kinas forhold til hinanden her.

* 1949: Kina og Taiwan bliver delt fra hinanden.

Mao Zedong og kommunisterne vinder den kinesiske borgerkrig i 1949 og tager magten i oktober. Chiang Kai-shek og nationalisterne flygter til Taiwan, hvor de etablerer deres egen regering i december 1949.

Året efter bliver Taiwan og USA allierede.

* 1971: Folkerepublikken Kina får FN-plads.

Indtil 1971 er det Taiwan, som repræsenterer Kina i FN. Men det ændrer sig i oktober, da pladsen i stedet går til Kina, som har det officielle navn Folkerepublikken Kina.

* 1979: USA dropper formelle bånd til Taiwan.

Den amerikanske regering dropper sine formelle bånd til Taiwan og etablerer i stedet diplomatiske relationer med Kina.

USA udtrykker også støtte til "ét Kina"-politikken. Den siger, at Taiwan officielt er en del af Kina. Men USA opretholder militær kontakt med Taiwan.

* 1991: Taiwan dropper nødretstilstand.

I 1987 kan borgere fra Taiwan for første gang besøge Kinas fastland. Fire år senere afslutter Taiwan sin nødretstilstand og er derfor ikke længere i krig med Kina.

* 2005: Lov om brug af magt, hvis Taiwan erklærer sig uafhængig, bliver vedtaget.

Efter flere år med et bedre forhold imellem Taiwan og Kina vedtager den kinesiske regering en lov, som giver Kina ret til at bruge magt, hvis Taiwan erklærer sig uafhængigt.

* 2016: Parti, som støtter uafhængighed, vinder valg i Taiwan.

Tsai Ing-wen, som er leder af det Demokratiske Progressive Parti, vinder valget i Taiwan. Partiet har tradition for at være mere kritiske over for Kina og støtte uafhængighed.

2021: Kinesiske fly krænker Taiwans luftrum.

I løbet af 2021 krænker kinesiske fly Taiwans luftrum flere hundrede gange.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, lover, at USA vil forsvare Taiwan om nødvendigt. Kommentarerne fra præsidenten bliver siden trukket delvist tilbage.

Kilder: AFP.

/ritzau/