OVERBLIK: Hongkong-borgernes vanskelige forhold til Kina

Hongkongs indbyggere har flere gange kritiseret den kinesiske regerings indflydelse i regionen.

De igangværende demonstrationer i Hongkong begyndte relativt fredeligt i juli, men har siden udviklet sig, så der nu ofte er voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi.
De igangværende demonstrationer i Hongkong begyndte relativt fredeligt i juli, men har siden udviklet sig, så der nu ofte er voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi.

Hongkongs regering har fredag varslet et maskeringsforbud, efter at regionen de seneste dage har været ramt af særligt voldsomme protester.

De store demonstrationerne har været i gang siden juni, og hundredtusindvis af vrede Hongkong-borgere har været på gaden.

Protesterne begyndte som en kritik af et lovforslag, men har udviklet sig til en bredere kritik af den kinesiske regerings indflydelse i regionen.

Læs her om det anspændte forhold mellem Hongkongs indbyggere og Kina:

* Storbritannien og Kina blev i 1997 enige om, at Hongkong overdrages til Kina. Det skete på den betingelse, at Hongkong blev oprettet som en særlig region, der har delvist selvstyre efter devisen "ét land – to systemer".

* Aftalen betød, at Hongkong skal være demokratisk, og at indbyggerne har nogle særlige rettigheder og friheder. Aftalen løber frem til 2047.

* Siden 1997 har indbyggerne i Hongkong dog flere gange følt, at den kinesiske regering på fastlandet forsøger at begrænse deres frihed.

* I 2003 gik regionens indbyggere på gaden for at demonstrere imod et lovforslag. Forslaget ville have indført Kinas love om national sikkerhed i Hongkong. Op mod en halv million mennesker deltog i protesterne, der dengang var regionens største nogensinde. Forslaget blev droppet.

* Igen i 2014 var store dele af Hongkongs indbyggere på gaden. Demonstranterne, der primært var studerende, krævede demokratiske reformer, fordi styret i Kina krævede at forhåndsgodkende kandidater, som ville stille op til valget i 2017 om at blive Hongkongs nye leder.

* Protesterne lammede store dele af Hongkong i knap tre måneder. Demonstranterne kaldte bevægelsen for "Occupy Central", men den blev verden over også kendt som "Umbrella Revolution" ("Paraplyrevolutionen").

* De seneste og hidtil største protester i Hongkong begyndte i juni 2019. Årsagen var et lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Forslaget blev i september 2019 droppet.

* De omfattende demonstrationer er dog fortsat. Blandt andet med krav om Hongkong-leder Carrie Lams afgang.

Kilder: AFP, BBC, Reuters.