
Kina foretog onsdag en dramatisk optrapning af anholdelser i Hongkong, hvor mindst 53 aktivister blev anholdt i den hidtil mest omfattende operation siden indførelsen af den stærkt kritiserede "sikkerhedslov".
Over 1000 politifolk var sat ind aktionen, som er Beijings seneste forsøg på at få nedkæmpet de prodemokratiske demonstranter i det store finanscenter, som er en tidligere britisk kronkoloni.
Demonstranter fortsatte protester og krævede en øjeblikkelig frigivelse af "politiske fanger".
Talsmænd for den prodemokratiske bevægelse kalder anholdelserne "skamfulde" for Kinas kommunistiske ledere. De siger, at det er en undertrykkelse af retten til at stemme, da det var en aktion mod et valg i Hongkong.
Anholdelserne bliver fordømt af USA's kommende regering. Det fremgår af et tweet fra Antony Blinken, som er nomineret til posten som udenrigsminister af kommende præsident Joe Biden.
– De omfattende anholdelser af prodemokratiske demonstranter er et angreb på dem, som modigt kæmper for universelle rettigheder, skriver Blinken i et tweet.
Han tilføjer, at den kommende amerikanske regering vil støtte aktivisterne.
– Biden-Harris-administrationen vil stå sammen med Hongkongs befolkning og mod Beijings anslag mod demokrati.
Blandt de anholdte er fremtrædende personer som de tidligere medlemmer af Hongkongs parlament James To, Lam Cheuk Ting og Lester Shum. Det oplyser tv-kanalen RTHK.
Det Demokratiske Parti oplyser på Facebook, at politiet anholdt aktivisterne for sidste år at have deltaget i en uafhængigt organiseret afstemning om valg af kandidater til et valg til den lovgivende forsamling.
Regeringen i Hongkong samt styret i Beijing advarede på det tidspunkt om, at afstemningen kunne være i strid med den nye lov.
Onsdagens anholdelser er de mest omfattende, siden Kina beordrede den nye sikkerhedslov indført i den tidligere britiske koloni med virkning fra 30. juni 2020.
Det skete trods protester fra både menneskeretsorganisationer samt USA og flere andre lande.
I forbindelse med den nye lov etablerede det kinesiske styre en efterretningsafdeling i Hongkong. Beføjelse til at tolke loven, og afgøre om en person har forbrudt sig mod den, ligger hos styret i Beijing.
Hvis loven strider mod en anden lov i Hongkong, vil den nye sikkerhedslov altid have øverste prioritet.
Amnesty International kalder myndighedernes aktion for "chokerende" og den hidtil stærkeste demonstration af, hvordan den nye lov anvendes som våben mod enhver kritik af Kinas system.
The sweeping arrests of pro-democracy demonstrators are an assault on those bravely advocating for universal rights. The Biden-Harris administration will stand with the people of Hong Kong and against Beijing’s crackdown on democracy. https://t.co/nSj8dr3OEg
— Antony Blinken (@ABlinken) January 6, 2021