Obama og Castro klarede historisk møde uden spændinger

For første gang i et halvt århundrede mødes præsidenterne fra USA og Cuba til direkte samtaler.

USA's præsident, Barack Obama, og Cubas præsident, Raul Castro, mødtes lørdag aften dansk tid et møde med direkte samtaler.

Ifølge en højtstående amerikansk embedsmand varede det historiske møde i "omtrent en time" og var præget af en god stemning.

– Der var ingen spændinger i løbet af det private møde, og præsidenterne var begge i stand til at diskutere en række emner frem og tilbage, lyder det fra den anonyme embedsmand ifølge AFP.

Det er første gang i mere end 50 år, at præsidenterne fra de to lande formelt mødes og taler ansigt til ansigt.

Ved mødets begyndelse takkede Obama den cubanske leder for hans åbenhed.

Mødet finder sted i forbindelse med det panamerikanske topmøde i Panama City, hvor mere end 30 politiske ledere fra Nord- og Latinamerika er samlet.

Umiddelbart inden havde begge ledere talt under en plenumsession. Her sagde Obama, at ændringerne i den amerikanske Cuba-politik er "et vendepunkt for hele regionen".

Castro betegnede Obama som "en ærlig mand" og understregede, at Obama ikke skal holdes ansvarlig for en bundfrossen relation, der begyndte inden den amerikanske præsident blev født.

De to præsidenter hilste på hinanden sent fredag aften, hvor de udvekslede et håndtryk fuld af symbolik, mens andre nord- og latinamerikanske ledere så på.

Mødet lørdag er det foreløbige højdepunkt i de seneste måneders udvikling i relationen mellem de to lande, siden Obama og Castro meddelte 17. december, at de vil begynde at normalisere forholdene.

Sidste gang, en amerikansk præsident og en cubansk præsident mødte hinanden, var i 1956, tre år inden Fidel Castro – den nuværende præsidents bror – kom til magten i Cuba.

De to lande afbrød de diplomatiske forbindelser i 1961.