Naboerne Etiopien og Eritrea har første topmøde i to årtier

Etiopiens premierminister blev i lufthavnen mødt med sang, dans og et kram fra Eritreas præsident.

Etiopiens reformorienterede premierminister, den 42-årige Abiy Ahmed, ankom søndag til Eritreas hovedstad, Asmara, og det statslige tv sendte direkte fra hans landing, hvor han blev mødt af landets præsident, Isaias Afwerki.
Etiopiens reformorienterede premierminister, den 42-årige Abiy Ahmed, ankom søndag til Eritreas hovedstad, Asmara, og det statslige tv sendte direkte fra hans landing, hvor han blev mødt af landets præsident, Isaias Afwerki.

Med latter og omfavnelse mødtes lederne af de to rivaliserende lande Etiopien og Eritrea søndag for første gang i næsten to årtier, efter at de har taget et stort skridt fremad mod fred.

Etiopiens reformorienterede premierminister, den 42-årige Abiy Ahmed, ankom til Eritreas hovedstad, Asmara, og det statslige tv sendte direkte fra hans landing, hvor han blev mødt af landets præsident, Isaias Afwerki.

En menneskemængde sang og dansede for de to ledere i Asmaras lufthavn. Over alt i byens store gader var ophængt etiopiske og eritreanske flag.

Abiy og Afwerki kørte med deres eskorte tværs gennem hovedstaden og blev tiljublet af folk. Mange bar T-shirts med påtrykte fotos af de to ledere.

Det historiske besøg finder sted, en måned efter at Abiy overraskende fuldt og helt accepterede en fredsaftale, som bilægger en to år lang grænsekrig mellem de to lande.

Abiy Ahmed, der kom til magten i april, meddelte, at Etiopien vil trække sig fra flere omstridte områder, heriblandt Badme, som både Etiopien og Eritrea hidtil har gjort krav på.

Etiopien og Eritrea havde ingen diplomatiske relationer, efter at kampe brød ud i 1998. Abiy selv kæmpede i krigen, og de to lande har siden haft et yderst spændt forhold.

Omkring 80.000 mennesker mistede livet i grænsekrigen. Militær har hidtil bevogtet områderne på begge på sider af grænsen.

Etiopien er Afrikas mest folkerige land efter Nigeria, og det har en af verdens mest tillukkede økonomier.

Nabolandet Eritrea har været styret af Afwerki, siden det efter en lang oprørskrig opnåede uafhængighed af Etiopien i 1993. De to lande har dog stadig tætte kulturelle bånd.

Eritrea bliver kritiseret for at have meget skrappe love om militær værnepligt, og mange flygter fra landet til EU, Israel eller afrikanske lande.