EU skal styrke de ydre grænser med hegn og overvågning. Flere afviste asylansøgere skal sendes hjem. Og der skal laves aftaler med tredjelande for at bremse strømmen af migranter mod EU.
Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der forud for EU-topmødet i Bruxelles har sat sig i spidsen for et forsøg på at få migration på dagsordenen i Bruxelles.
– Jeg er meget bekymret over tilstrømningen til Europa. Der er lande, der nu er oppe på, at tilstrømningen er sammenlignelig med det, der skete i 2015.
– Derfor er jeg initiativtager til en henvendelse fra otte EU-lande om at få migrationsspørgsmålet højere op på den politiske dagsorden, siger Mette Frederiksen.
I et fælles brev bruger de otte EU-lande en formulering, som Mette Frederiksen længe har gjort i den danske debat: "Det nuværende asylsystem er efter vores opfattelse brudt sammen".
Ud over Danmark har Østrig, Grækenland, Estland, Letland, Litauen, Malta, og Slovakiet også underskrevet brevet. Men også store EU-lande som Italien presser hårdt på for ændringer.
– Der breder sig en erkendelse af, at der er mere grundlæggende problemer på flygtninge og migrantområdet i Europa, siger Mette Frederiksen.
Hun forventer, at de 27 EU-landes stats- og regeringsledere torsdag vil diskutere ydre grænser og "behovet for at forstærke den ydre grænse med hegn" og med en forstærket indsats fra EU's grænse- og kystvagt Frontex.
– Og så skal vi meget mere effektivt have sendt dem tilbage, som ikke har et beskyttelsesbehov, siger Mette Frederiksen.
Hun har ikke fået mange rosende ord i Bruxelles for sit ønske om et modtagecenter i et land uden for EU. Men nu er der bevægelse i flere EU-lande, mener Mette Frederiksen.
– Der sker noget. Det gør mig håbefuld. For i Danmark har vi nu i nogle år sagt, at der er behov for langsigtede løsninger. Og blandt andet peget på at samarbejde med tredjelande. Det begynder der at være en helt anden åbenhed over for, siger Mette Frederiksen.
I brevet til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident Charles Michel, nævner de otte lande ikke direkte det danske forslag om et modtagecenter i et tredjeland som eksempelvis Rwanda.
Til gengæld nævnes specifikt Tyrkiet-modellen. Her betaler EU grundlæggende Tyrkiet for at holde migranter ude af EU. Til gengæld vil EU tage i mod en flygtning fra en lejr i Tyrkiet for hver "uregelmæssig" migrant, Tyrkiet holder tilbage.
Trods henvisningen til Tyrkiet-modellen er det danske forslag dog ikke dødt, undertreger Mette Frederiksen.
– De otte lande understreger, at vi skal stærkere samarbejde med andre lande. Her kan et modtagecenter uden for EU være en vej at gå. Aftalen med Tyrkiet er en anden vej at gå.
– Det kan være, at vi skal have lignende aftaler med andre tredjelande a la det, vi har med Tyrkiet, siger Mette Frederiksen.
Hun ser den samlede melding fra de otte lande som tegn på bredere opbakning til de tanker, som den danske regering har gjort sig.
– Jeg oplever en bredere opbakning, end jeg oplevede bare for få år siden. Og det er nødvendigt. For Europa kan ikke tage i mod alle de mennesker, der gerne vil til vores kontinent.
– Vi bliver nødt til at hjælpe dem tættere på de områder, de flygter fra, siger Mette Frederiksen.
/ritzau/