Medier: Terrormistænkt trænede med al-Qaeda i Yemen

En af de mistænkte fra Charlie Hebdo-massakre var for få år siden angiveligt i Yemen for at få militær træning

Den ene af de to brødre, der er mistænkt for at stå bag terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, havde angiveligt fået militær træning i Yemen.

Kilder tæt på efterforskningen af angrebet fortæller til de internationale medier Reuters, The New York Times og CNN, at 34-årige Said Kouachi i 2011 var i Yemen for at træne med al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (Aqap).

Et vidne til onsdagens angreb har fortalt, at gerningsmændene under flugten sagde, at de var fra netop al-Qaeda i Yemen.

Gruppen er en af de mest aktive celler i al-Qaeda-netværket.

Said Kouachi er sammen med sin lillebror, Cherif, genstand for en storstilet eftersøgning i Frankrig. De er mistænkt for at have dræbt 12 personer i et brutalt angreb.

Ifølge Reuters var Said Kouachi i Yemen i flere måneder, hvor han fik militær træning.

En amerikansk embedsmand siger til CNN, at USA har fået informationer fra den franske efterretningstjeneste om, at den formodede gerningsmand lærte at håndtere forskellige våben under sit ophold. Det er også muligt, at han blev trænet i at lave bomber.

De to brødre er begge kendt af politiet, men det er indtil videre Cherifs fortid, der har fyldt mest. Den yngste bror er tidligere dømt for at rekruttere hellige krigere.

Meget tyder på, at brødrene de seneste mange måneder har formået at holde sig under efterretningstjenesters radar, og at de derfor ikke har fået særlig opmærksomhed fra det franske antiterrorkorps.

Da Said Kouachi angiveligt befandt sig i Yemen, var Anwar al-Awlaki en ledende skikkelse hos al-Qaeda i Yemen. Den amerikanskfødte prædikant spredte gruppens budskab til Europa og til engelsktalende i hele verden.

Det er ikke kendt, om Kouachi var i kontakt med Awlaki, som blev dræbt i et droneangreb i efteråret 2011.

Nogle kilder med kendskab til den igangværende efterforskning af Paris-angrebet mener, at Awlakis død kan have været med til at få brødrene til at holde lav profil, mens andre over for Reuters siger, at det er for tidligt at drage en sådan konklusion.

En stor del af opklaringsarbejdet er at finde frem til, om de mistænkte havde forbindelser til militante islamistiske grupper, og hvilken betydning det kan have haft.