Lavrov: Ukraine nægter dialog og har urealistiske fredskrav

Sluterklæring fra G20 er stort set skrevet færdig, siger Ruslands udenrigsminister til journalister på Bali.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, er ved G20-topmødet på Bali i Indonesien i disse dage.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, er ved G20-topmødet på Bali i Indonesien i disse dage.

Krigen i Ukraine, kornaftalen og en sluterklæring fra verdenslederne til G20-topmødet.

Det er i overskrifter nogle af de punkter, Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, forholder sig til i mødet med pressen ved topmødet på den indonesiske ø Bali tirsdag.

Her siger han blandt andet, at Ukraine stiller utopiske krav i forhold til at forhandle fred i landet, der i februar blev invaderet af Rusland.

– Jeg har gentaget, at alle problemer kan knyttes til den ukrainske side, der kategorisk afviser at forhandle og fremsætter betingelser, der helt åbenlyst er urealistiske, siger Lavrov ifølge AFP.

Sergej Lavrov er på Bali i forbindelse med G20-topmødet. Han repræsenterer Rusland, da præsident Vladimir Putin har valgt at blive væk fra topmødet, fordi han angiveligt har for travlt.

Udenrigsminister Lavrov anses ikke for at være en del af Putins inderkreds. Derfor vil der ifølge iagttagere ikke være reelle forhandlinger om krigen i Ukraine ved topmødet.

Ifølge Sergej Lavrov er sluterklæringen fra G20, der består af 19 af verdens vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU, stort set skrevet færdig.

Udenrigsministeren mener, at vestlige lande "har forsøgt at politisere" den fælles udtalelse, fordi flertallet på kraftigste vis fordømmer krigen i Ukraine.

Derudover kom Lavrov i sit møde med pressen ind på kornaftalen, der har haft trange kår den seneste tid.

Aftalen sikrer blandt andet, at korn kan skibes ud fra havne i Ukraine. Men efter et angreb mod havnebyen Sevastopol på Krim-halvøen, trak Rusland sig ud af aftalen. Tidligere på måneden trådte Rusland dog igen ind i aftalen.

Flere millioner ton er sejlet fra Ukraine over Sortehavet til resten af verden på grund af aftalen, der blev mæglet på plads i sommer af Rusland, Ukraine, FN og Tyrkiet.

På Bali siger Lavrov ifølge Reuters, at Rusland har fået garanti for, at russisk korn og gødning igen kan eksporteres uden restriktioner til verdensmarkedet. Garantien skal være kommet fra FN's generalsekretær, António Guterres.

/ritzau/