Kongressen var samlet for første gang i ny Trump-æra

Et opgør om et etisk udvalg i Kongressen dominerede årets første samling efter Trump-indgriben.

Den republikanskledede kongres indledte tirsdag dens første samling i Donald Trump-æraen, hvor Repræsentanternes Hus opgav en beslutning om at svække et uafhængigt organ, der undersøger magtmisbrug.

USA's kommende præsident havde kritiseret Republikanerne for at have stemt for at ophæve det særlige etiske organs selvstændighed.

– Fokuser på skattereform, sygesikringsreform og andre langt mere vigtige sager, hed det i et tweet fra Trump.

Forslaget blev derefter taget af bordet ved et hasteindkaldt møde hos republikanerne, siger unavngivne kilder til amerikanske medier.

Trump gjorde oprydning i korruption til et hovedtema i sin valgkampagne, og hans tweet endte med "#DTS", som er en forkortelse for "dræn sumpen".

Men han mente, at sagen om det etiske organ var ude af proportion.

– Med alt det arbejde, som Kongressen står over for, skal en svækkelse af det etiske overvågningsorgan så være dens første handling og første prioritet? spurgte Trump.

Han lagde dog ikke skjul på, at han finder det etiske organ uretfærdigt.

Organet blev oprettet i 2008 efter flere korruptionsskandaler. Men i de senere år er det blevet beskyldt for at gå politiske ærinder for grupper uden for Kongressen.

Den republikanske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, der blev genvalgt til sin post, havde uden held talt for en afstemning i sagen om det etiske udvalg.

Trump indsættes i Det Hvide Hus 20. januar, og Det Republikanske Parti kontrollerer begge Kongressens kamre, Repræsentanternes Hus og Senatet, for første gang siden 2007.

Ved den første samling begyndte Trumps parti at bane vej for en gennemførelse af de beslutninger, som er på den nye præsidents dagsorden: skattenedsættelser, ændringer af Obamacare og reformer af finansielle og miljøpolitiske restriktioner.