Istanbul-terror: Enarmet tjetjener sad i svensk fængsel

Tjetjeneren Ahmed Tsthatajev, der eftersøges som mulig hovedmand til angreb i Istanbul, har bånd til Sverige.

En 36-årig mand, der mistænkes for at have været med til at planlægge angrebet på Atatürk Lufthavn i Istanbul i tirsdags, har stærke bånd til Sverige.

Det skriver avisen Expressen med henvisning til internationale medier.

Den enarmede tjetjener Ahmed Tsthatajev, der er eftersøgt internationalt, opfattes som den sandsynlige hovedmand bag angrebet, der kostede 44 mennesker livet. 238 blev såret.

Ifølge den britiske avis Daily Mail dømtes Tsthatajev i 2008 i Sverige for at have smuglet ammunition og kalasjnikovgeværer. Han blev standset af de svenske myndigheder i Trelleborg.

Tjetjeneren fik en fængselsdom og en udvisning for smugleri. Det blev aldrig klarlagt, hvem der skulle have haft geværerne og ammunitionen, skriver avisen.

Ahmed Tsthatajev, der er kendt af efterretningstjenester verden over, er veteran fra krigen i Tjetjenien. Han blev anholdt tre gange i Europa, inden han dukkede op i den syriske by Raqqa, hovedbastion for Islamisk Stat (IS).

Manden skal også have haft ansvar for rekruttering af folk til IS i Kaukasus. Det menes, at nogle af de mest brutale jihadister er blevet hentet herfra til den ekstremistiske bevægelse.

Ifølge Tyrkiets indenrigsminister, Efkan Ala, tyder meget tyder på, at IS står bag angrebet i Istanbul.

De tre selvmordsbombere, som udførte massakren i Atatürk Lufthavn, kom fra Rusland, Usbekistan og Kirgistan. Det har tyrkiske regeringskilder oplyst.

Den tyrkiske avis Hurriyet skriver, at den ene af angriberne er Osman Vadinov, der kom til Istanbul fra Raqqa i Syrien.

Torsdag foretog specialstyrker fra det tyrkiske politi en række anholdelser i sagen. Efter 16 aktioner i Istanbul og Izmir blev 13 anholdt. Blandt de anholdte er tre personer, der ikke har tyrkisk statsborgerskab.

Personerne er under mistanke for at stå for finansiering, rekruttering og logistisk støtte til Islamisk Stat.