Indonesien har henrettet narkotikasmuglere

FN har udtrykt dyb bekymring over nye henrettelser af blandt andet udlændinge i Indonesien.

Indonesien har henrettet et ukendt antal personer, der er dømt for narkotikasmugling, oplyser lokale tv-stationer ifølge det tyske nyhedsbureau dpa. De dømte blev henrettet ved skydning på en fængselsø til trods for internationale appeller om ikke at genindføre fængselsstraf.

FN havde tidligere i denne uge udtrykt dyb bekymring over, at Indonesien gjorde klar til henrettelser af 14 personer, der er dømt for narkotikasmugling. Gruppen omfatter flere udlændinge.

Ifølge den indonesiske rigsadvokat, Muhammad Prasetyo, er der blandt de dømte statsborgere fra Nigeria, Pakistan, Indien og Zimbabwe.

Menneskerettighedsgrupper og udenlandske regeringer samt FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al Hussein, har udtrykt dyb bekymring over de planlagte henrettelser.

– Den stigende brug af dødsstraf i Indonesien er frygtelig foruroligende, og jeg opfordrer regeringen til at ændre denne praksis, som er uretfærdig og uforenelig med menneskerettigheder, sagde højkommissæren i en skriftlig erklæring onsdag.

Han tilføjede, at i henhold til folkeretten, så må lande, der ikke har ophævet dødsstraffen, kun anvende den ved "de mest alvorlige forbrydelser", hvilket af de fleste opfattes som drab eller intention om drab.

Pårørende og repræsentanter fra de dømtes respektive ambassader besøgte onsdag de dødsdømte fanger i et topsikret fængsel på øen Nusakambangan, hvor indoneserne foretager henrettelser.

Indonesien, som har en af verdens hårdeste lovgivninger over for narkotika, henrettede 14 narkotikasmuglere sidste år. De fleste var udlændinge.

Aktivister har forsøgt at øge presset på Indonesiens præsident, Joko Widodo. Amnesty International siger, at henrettelser vil bringe hans regering "om på den forkerte side af historien."

Indoneserne gennemførte de seneste henrettelser i april 2015. Blandt de henrettede var to australiere. Dette fik Australien til at kalde dets ambassadør hjem fra Jakarta.