Hundredtusinder evakueres under katastrofale skovbrande i USA

En halv million mennesker i den amerikanske delstat Oregon er evakueret under skovbrande, oplyser myndigheder.

Golden Gate Bridge i San Francisco var onsdag dækket af orange røg fra skovbrande i Californien.
Golden Gate Bridge i San Francisco var onsdag dækket af orange røg fra skovbrande i Californien.

En halv million mennesker i den amerikanske delstat Oregon er evakueret under skovbrande uden fortilfælde, oplyser myndighederne.

Det er cirka hver 7. indbygger i staten, der er evakueret.

– Brandfolk prioriterer at redde liv, mens de kæmper mod en rekordstor skovbrand på 3600 kvadratkilometer, hedder det i en erklæring.

– Det skønnes, at 500.000 Oregon-borgere er blevet evakueret, og det antal fortsætter med at stige. lyder det videre.

Til sammenligning er Fyn på godt 3100 kvadratkilometer.

De tre delstater Oregon, Californien og Washington oplever lige nu nogle af de værste skovbrande i historien, lyder meldingen. Adskillige mennesker er døde, mange savnes, og dødstallet ventes hurtigt at gå op

Avisen Los Angeles Times skriver fredag morgen dansk tid, at der foreløbig er fundet 16 døde i regionerne Butte Plumas og Yuba i det nordlige Californien. 20.000 mennesker er på flugt.

Der er meldinger om, at flere tusinde bygninger er brændt ned og om skov og naturområder, der er gået op i flammer i de tre delstater. Kraftig vind bidrager til katastrofens omfang.

Eksperter peger på den samme årsag, når de skal forklare brandene. Den globale opvarmning.

I nabostaten Oregon er mindst fem byer næsten brændt ned til grunden. Fredag morgen dansk tid oplyses det, at brandene har kurs mod byen Medford med 82.000 indbyggere.

Ifølge guvernør Kate Brown er der brændt lige så meget ned på tre døgn, som der plejer på et helt år. To meldes foreløbig omkommet i Santiam Canyon knap 100 kilometer syd for Portland, mens én er fundet død i området Ashland.

– Vi har aldrig set et sådan omfang af ukontrollerede branden i staten, sagde guvernøren torsdag.

Hun advarede om, at katastrofen kan føre til det største tab af menneskeliv og ejendomme i Oregons historie.

I Californien oplyser myndighederne, at brandfolk står over for det hidtil største inferno af skovbrande. De er skyld i, at der har lagt sig et orange lys over storbyen San Francisco.

USA's vestkyst oplever i øjeblikkeligt usædvanligt varmt vejr, og et tæt røglag dækker nu dele af Californien, det vestlige Oregon og Washington.