Fortsat ingen kontakt til tilbageholdt dansker i Ukraine

Separatistleder bag bortførelse af OSCE-observatører har spioner på hjernen, fortæller DR's korrespondent.

Den dansker, som sammen med seks andre OSCE-observatører blev tilbageholdt i det østlige Ukraine fredag, bliver muligvis løsladt lørdag.

Manden bag tilbageholdelserne, den lokale separatistleder og selvudnævnte borgmester Vjatjeslav Ponomarjov, meddelte fredag, at han i dag vil starte forhandlinger om at frigive personerne.

Det oplyser DR's korrespondent i Ukraine ifølge dr. dk.

Ponomarjov har tidligere tilbageholdt folk, han mistænker for at være spioner. Tidligere er det gået ud over udenlandske og lokale journalister og aktivister.

– Han taler hele tiden om spioner, der vil angribe ham og hvordan fascister vil komme fra det vestlige Ukraine og angribe ham. Han er en karakter, han er speciel, fortæller DR's korrespondent.

OSCE-observatørerne befandt sig i en bus i det østlige Ukraine nær byen Slavjansk, da de blev kidnappet af bevæbnede separatister.

Vjatjeslav Ponomarjov begrundede aktionen med, at der i gruppen befandt sig en "spion" for regeringen i Kijev.

– Jeg blev informeret om, at der blandt dem var en ansat fra Kijevs hemmelige militærpersonale. Mennesker, der kommer her for at observere for det europæiske samfund, tager en ægte spion med sig – det er upassende, sagde han.

Tidligere fredag oplyste Tysklands forsvarsministerium, at det ikke kunne få kontakt til gruppen af OSCE-observatører.

Gruppen af observatører fra Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa (OSCE) består af tre tyske soldater, en tysk tolk og militære observatører fra Danmark, Sverige, Tjekkiet og Polen.

Danmarks forsvarskommando sagde til Ritzau, at det heller ikke har været muligt at få kontakt til den dansker, der er udsendt som en del af missionen.

Og samme melding kommer fra det svenske forsvar tidligt lørdag morgen, skriver nyhedsbureauet TT.

– Vi har fortsat ikke fået kontakt til ham, siger en talsmand ved firetiden om den svenske major, der er blandt de tilbageholdte.