Først flygtede Sabri fra krig – nu er hans hjem ødelagt af jordskælv

Jordskælv har ført til ny bølge af internt fordrevne i Syrien, hvor millioner i forvejen bor i telte.

Først flygtede Sabri fra krig - nu er hans hjem ødelagt af jordskælv

Jordskælv har ført til ny bølge af internt fordrevne i Syrien, hvor millioner i forvejen bor i telte.

For fem år siden flygtede Sabri Al Salameh fra den krigshærgede by Homs til byen Harem i Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet.

Nu er også hans hjem i Harem væk.

Det er ødelagt i endnu en katastrofe, som denne gang er skabt af naturen – ikke mennesker.

Mens det samlede dødstal efter sidste uges jordskælv i Syrien og Tyrkiet sent tirsdag steg til over 40.000, fortsætter problemerne for de overlevende.

I Syrien har man længe kæmpet med at tage sig af flygtninge, som er blevet drevet på flugt af bombardementer og kampe i den knap 12 år lange krig i landet.

Næsten to millioner syrere bor i flygtningelejre i den oprørskontrollerede nordvestlige del af landet, som var den, der blev ramt hårdest i jordskælvet.

Sabri Al Salameh er en af flere tusinde, som har fået sit hjem ødelagt. Jordskælvet har ført til en ny bølge af internt fordrevne i landet.

– Jeg mistede alt omkring mig, siger han, mens han sidder uden for det store telt, hvor han nu bor med sin hustru og sine seks børn.

– Jeg mistede alle, som jeg kender, i de tre bygninger, der plejede at ligge ved siden af mig.

– Vi mistede naboer, venner og kolleger.

Mindst 4400 mistede livet i det nordvestlige Syrien under jordskælvet ifølge FN. Millioner har behov hjælp.

Harem var den værst ramte by.

Sabri Al Salamehs telt ligger i en skolegård. De beige og hvide teltduge er skudt op i lange rækker, som er et velkendt syn i området på grund af de mange flygtninge.

Meningen er, at det skal være midlertidigt. Men mange har i denne del af Syrien levet på den måde i flere år.

En måned inden jordskælvet ramte, advarede FN's humanitære koordineringsagentur om, at 1,8 millioner mennesker var "fanget" i overbefolkede lejre, som ofte rammes af oversvømmelser og brande.

Der mangler kort sagt international nødhjælp, hvis der skal bygges mere langtidsholdbare former for husly og anden infrastruktur.

Det siger Emma Beals, som er fellow ved tænketanken Middle East Institute i Washington D.C.

Hun frygter, at selv en katastrofe som jordskælvet ikke vil ændre på forholdene i den oprørskontrollerede nordvestlige del af landet.

– Mens det tidlige genopbygningsarbejde foldes ud i regeringskontrollerede områder, har konfliktresponsen i de nordvestlige dele ikke været fokuseret på at gøre leveforholdene dér til at holde ud, siger hun.

/ritzau/Reuters