FN vil undersøge mulige brud på menneskerettigheder i Chile

FN sender mission til det uroplagede Chile for at undersøge påstande om overtrædelser af menneskerettigheder.

FN vil undersøge påstande om overtrædelser af menneskerettigheder i Chile under de seneste ugers demonstrationer og uroligheder i det sydamerikanske land.

Det meddeler FN's højkommissær for menneskerettigheder og tidligere præsident i Chile, Michelle Bachelet, torsdag i et tweet.

– Efter at have overvåget krisen i Chile siden den begyndte, har jeg besluttet at sende en mission, som skal undersøge påstande om brud på menneskerettigheder, skriver Bachelet i et tweet.

18 mennesker har ifølge myndighederne mistet livet under den seneste uges uroligheder i Chile.

Omkring 20.000 politi- og militærfolk er blevet sat ind i hovedstaden, Santiago, hvor de har anvendt tåregas og vandkanoner for at opløse demonstrationerne.

Men de har også været skyld i fem af de 18 dødsfald, og på sociale medier vrimler det med beskyldninger mod sikkerhedsstyrkerne om tortur og overgreb.

Protesterne begyndte i begyndelsen af oktober, da studerende demonstrerede mod en forhøjelse af billetprisen for at benytte metroen i myldretiden i Santiago.

Chiles økonomiminister, Juan Andres Fontaine, affærdigede protesterne med en bemærkning om, at de, der var utilfredse med billetforhøjelsen, kunne stå tidligere op og betale en lavere pris.

Udtalelsen var med til at forstærke protesterne. Gymnasieelever og studerende begyndte systematisk at benytte metroen i Santiago uden at betale.

Fredag i sidste uge eskalerede protesterne, da demonstranter begik hærværk mod metrostationer i Santiago.

Protesterne mod højere billetpriser har siden udviklet sig til at være rettet mod regeringens økonomiske politik samt mod lave lønninger og pensioner samt ulighed mellem rige og fattige.

Onsdag og torsdag fulgte tusindvis en opfordring fra fagforeninger i Chile om at deltage i en generalstrejke.

Præsident Sebastian Piñera har forsøgt at dæmpe spændingerne med løfter om sociale reformer.

Onsdag lovede han desuden, at et natligt udgangsforbud snart vil blive fjernet. Han gav også udtryk for, at en nødretstilstand, som har været i kraft i seks dage, "forhåbentlig snart kan ophæves".

– Vi arbejder på en plan om at normalisere livet i vores land, sagde præsidenten.