FN-menneskeretschef: Karadzic-dom er en advarsel

Dommen over Karadzic er af stor betydning og viser, at ingen står over loven, siger FN's menneskeretschef.

Dommen over Radovan Karadzic er "meget betydningsfuld" og understreger, at ingen kan undgå at blive indhentet af retfærdigheden for alvorlige forbrydelser, som de der fandt sted i Bosnien, siger FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein.

Udtalelsen kommer kort efter, at den tidligere bosnisk-serbiske leder er kendt skyldig i folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden og idømt 40 års fængsel ved FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien (ICTY).

Blandt andet har domstolen kendt Karadzic ansvarlig for folkedrabet i byen Srebrenica i juli 1995, hvor omkring 8000 ubevæbnede muslimske mænd og drenge blev dræbt.

Zeid siger i en udtalelse, at dommen er en advarsel til nationalistiske ledere over hele Europa og i resten af verden, som "søger at udnytte nationalistiske stemninger og gøre minoriteter til syndebukke".

– Dommen over ham er symbolsk meget stærk, først og fremmest for ofrene af de forbrydelser, der blev begået under krigene i Bosnien-Hercegovina og hele det tidligere Jugoslavien, men også for ofre over hele verden, lyder det fra højkommissæren.

Zeid tilføjer, at dommen viser, at ingen er hævet over loven.

– Uanset hvor magtfulde de er, uanset hvor urørlige de forestiller sig, at de selv er, uanset hvilket kontinent de bor på, vil gerningsmændene til sådanne forbrydelser ikke undslippe retfærdigheden.