FN-chef melder om brudt tillid mellem rige og fattige ved COP27

Tilliden ved COP27 kan genopbygges ved at finde en aftale for klimakompensation, mener FN’s generalsekretær.

FN-chef António Guterres opfordrer ved COP27 landene til at finde en løsning for klimakompensation. Ved hans side står COP-formand Sameh Shoukry.

FN-chef António Guterres opfordrer ved COP27 landene til at finde en løsning for klimakompensation. Ved hans side står COP-formand Sameh Shoukry.

FN's generalsekretær, António Guterres, taler torsdag eftermiddag med store ord kort før lukketid ved FN-klimamødet COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten.

Der er splittelse og mangel på tillid mellem parterne, fortæller han.

– COP27 skal efter planen lukke om 24 timer, og parterne er fortsat splittede på en række vigtige områder.

– Der er tydeligvis et nedbrud i tilliden mellem Nord og Syd og mellem udviklede økonomier og udviklingsøkonomier, siger han.

Han understreger, at det ikke er tid til at pege fingre ad hinanden.

Det handler nu om at finde fælles fodfæste og levere et godt resultat fra COP27, der officielt skal slutte fredag.

FN-chefens udmelding kommer, efter at COP27-formanden, egyptiske Sameh Shoukry, har fortalt ham om status i forhandlingerne.

Den mest effektive måde at genopbygge tilliden er ved at finde en aftale for klimakompensation og finansiel støtte til ulande, mener han.

Pengespørgsmålet er et af de helt store ved COP27. De fattige lande vil kompenseres af de rige lande for de tab og skader, som de lider under som følge af klimaforandringerne.

De mener, at de rige skal betale klimakompensation, fordi det er dem, der primært står for de klimaforandrende CO2-udledninger.

Store økonomier som EU og USA har foreløbig sagt nej til en fond eller en mekanisme for klimakompensation, som ulandene efterspørger, fordi de frygter store regninger i fremtiden.

– Tiden for bare at tale om finansiering af tab og skader er forbi. Vi har brug for handling. Ingen kan se bort fra omfanget af de tab og skader, vi ser rundtomkring kloden. Verden brænder og drukner for øjnene af os.

– Jeg opfordrer alle parter til at se det. Og forstå det. Vi kan ikke fortsætte med at nægte klimaretfærdighed for dem, som har bidraget mindst til klimakrisen og rammes hårdest, siger Guterres.

Det er tid til solidaritet, tilføjer han.

Guterres siger også, at lande skal skrue op for klimaindsatsen for at holde liv i målet om helst at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader sammenlignet med det førindustrielle niveau.

– Klimauret tikker, og tilliden bliver fortsat nedbrudt. Parterne ved COP27 har en chance for at gøre en forskel. Her og nu. Jeg opfordrer dem til at handle. Og at handle hurtigt, siger han.

Alle knap 200 FN-lande skal nikke ja til en sluttekst ved COP27, før den endelige aftale er på plads. Derfor tvivler mange på, at en aftale kan landes til tiden fredag, som COP-formanden sigter efter.

Den brede forventning er, at klimamødet går i overtid, som det plejer at gøre.

/ritzau/