FN advarer om risiko for sultkatastrofe i Sydsudan

Millioner af mennesker i det afrikanske land har behov for fødevarehjælp udefra.

Manglen på fødevarer i Sydsudan er så udtalt, at FN nu advarer om risiko for en sultkatastrofe. Millioner af indbyggere har behov for at få fødevarehjælp udefra.

– Vi står overfor en mulig katastrofal situation, når det gælder fødevaresikkerhed, siger FN's nødhjælpschef John Ging.

– Vi bruger ikke ordet sult endnu, men det er det, vi ser i horisonten. Millioner af mennesker er truet, siger Ging, som for nylig har besøgt Sydsudan.

Ifølge Ging, som leder FN's afdeling for koordinering af humanitær hjælp, er fem millioner mennesker i Sydsudan nu helt afhængige af fødevarehjælp fra andre lande.

Sammen med andre hjælpeorganisationer forsøger FN at opbygge lagre af fødevarer, inden regntiden begynder i Sydsudan. 700.000 mennesker er på flugt fra kamphandlinger i landet.

Yderligere en kvart million er flygtet til Kenya, Uganda, Etiopien og Sudan siden december, men også i nabolandet er situationen i færd med at forværre sig. Særligt i Darfur-regionen og de to krigshærgede provinser Blå Nil og Sydkordofan.

FN har anmodet medlemslandene om at bidrage med fem milliarder kroner til organisationens aktiviteter i Sudan i år, men har indtil videre kun modtaget cirka 300 millioner kroner, oplyser Ging.

Og det samme gælder for Sydsudan. Her har FN bedt om cirka syv milliarder kroner, men kun modtaget omkring en fjerdedel, fortæller han.