Far til skolepige og islamist udstedte fatwa mod fransk lærer

Far til en skolepige og en militant islamist er blandt 11 personer, der er anholdt efter drab i Paris-forstad.

Tusindvis af mennesker samledes søndag ved Place de la République i Paris for at vise deres afsky mod drabet på en fransk lærer og for at vise opbakning til ytringsfrihed.
Tusindvis af mennesker samledes søndag ved Place de la République i Paris for at vise deres afsky mod drabet på en fransk lærer og for at vise opbakning til ytringsfrihed.

En far til en skolepige og en kendt militant islamist havde udstedt en fatwa mod den 47-årige skolelærer, der i sidste uge blev knivdræbt i en forstad til Paris.

Det siger den franske indenrigsminister, Gérald Darmanin, til radiostationen Europe 1 ifølge nyhedsbureauet AFP.

Skolelæreren blev dræbt, efter at han havde vist tegninger af profeten Muhammed i sin undervisning.

De to mænd, som ifølge Gérald Darmanin havde udstedt en fatwa mod læreren, er blandt de 11 personer, der er anholdt i forbindelse med sagen.

En fatwa er en vejledning, der normalt kommer fra en religiøs lærd. Fatwaer kan omhandle hverdagssituationer, hvor der opstår tvivl i forhold til religiøs adfærd.

I visse kredse er en fatwa ofte forbundet med en dødsdom over en person, som har begået noget syndigt. Fatwaen giver på den måde enhver person ret til at slå vedkommende ihjel.

En 18-årig mand, der formodes at være gerningsmanden bag drabet, blev skudt og dræbt af politiet umiddelbart ugerningen, der fandt sted sent fredag eftermiddag.

Flere medier og politikilder oplyser, at offeret blev halshugget under angrebet. Det er dog ikke blevet bekræftet fra officielt hold.

Fransk politi har i weekenden anholdt en række personer i forbindelse med efterforskningen.

Mandag har politiet ransaget "adskillige" militante islamisters hjem, oplyser Gérald Darmanin.

– Der er gennemført politiaktioner, og der vil blive gennemført endnu flere, der vedrører adskillige personer, siger Gérald Darmanin til Europe 1.

Han tilføjer, at omkring 80 sager om hadefulde taler, der er lagt på internettet, bliver efterforsket i øjeblikket.

Samtidig vil regeringen den kommende tid vurdere, hvorvidt visse grupperinger i det muslimske miljø skal tvangsopløses for at have opildnet til vold.

En politikilde siger til nyhedsbureauet Reuters, at Frankrig planlægger at udvise 231 udlændinge, der optræder på en liste over personer, der er mistænkt for at være radikaliserede.

Det er endnu ikke bekræftet fra officielt hold.