Fossile brændsler er også i år nævnt i slutteksten fra et FN-klimatopmøde. Ved COP26 sidste år var fossile brændsler for første gang nogensinde nævnt i en COP-aftale, hvilket blev set som et stort skridt i klimakampen.
Også ved årets FN-klimakonference, COP27, har fossile brændsler været et tema.
Men selv om nogle parter undervejs har råbt på skærpet tekst om de klimaskadelige brændsler, er teksten enslydende med sidste års. For der har også været lande, der har trukket den modsatte retning.
Det betyder, at lande stadig opfordres til at skrue ned for gamle kulkraftværker og altså ikke udfase dem, som nogle har ønsket, at der skulle stå i teksten.
Læs mere om fossile brændsler her:
* Fossile brændsler er kul, olie og naturgas. Det er rester af planter eller døde dyr, der levede for mere end 100 millioner år siden.
* Kul er forstenede planter. Olie og naturgas er dannet af små alger.
* Fossile brændsler spiller i dag en central rolle i vores hverdag som kilde til for eksempel varme og energi, men afbrændingen er skadelig for klimaet.
* Fossile brændsler er uden sammenligning den største årsag til klimaforandringer. De står for over 75 procent af den globale udledning af drivhusgasser.
* Når man afbrænder fossile brændsler, udleder det CO2, hvilket bidrager til opvarmningen af kloden. For når drivhusgasser såsom CO2 udledes, danner de et slags tæppe over Jorden og fanger Solens varme. Det fører til global opvarmning og klimaforandringer.
Kilder: Energimuseet og FN.
/ritzau/